05
februari
2021
|
17:00
Europe/Amsterdam

Wees goed voorbereid op de winterse week

Ontwerp zonder titel

Voor komende week worden tientallen centimeters sneeuwval en meerdere dagen strenge vorst verwacht. Dat kan leiden tot schades aan huis en auto. De meest voorkomende schades ziet Interpolis bij sneeuwval en strenge vorst optreden als de dooi wordt ingezet. Het smeltwater dat vrijkomt kan overlast veroorzaken bij snelle dooi. Dat is dus pas aan het einde van komende week. Maar om die schade te voorkomen, kun je nu alvast maatregelen treffen. Vaak voorkomende schades na hevige sneeuwval zijn:

  1. Door de sneeuw ligt waterschade op de loer. Als alle sneeuw op daken in een keer wegsmelt en bijvoorbeeld de afvoer en dakgoten verstopt zitten, dan ontstaan er gauw lekkages. Zorg dus al voor de sneeuwval ervoor dat water weg kan lopen. Let ook op of er na de sneeuwval ijsvorming de afvoer of dakgoot blokkeert.
  2. De vorst heeft ook invloed op leidingwerk. Handig is om te zorgen dat je leidingen vrij blijven. Dat begint bij het leeg laten lopen van de buitenkraan. In huis dien je alle ruimten goed verwarmd te houden, al voordat de vorst start. Houd je thermostaat ook ’s nachts op een iets hogere temperatuur van bijvoorbeeld 15 graden of hoger, zodat leidingen warm genoeg blijven. Ook als je meerdere dagen van huis gaat. En zet je radiatoren op standje 1, in plaats van helemaal uit. Vergeet hierbij ook de matig geïsoleerde bijkeuken of een weinig gebruikte zolderkamer niet. Lukt het niet goed om een kamer te verwarmen, laat dan een aangrenzende deur open.
  3. Daken en zonnepanelen kunnen door het gewicht van veel sneeuw onder druk komen te staan. Bij woningen zijn daken klein genoeg, maar bedrijfspanden hebben soms grote daken met constructies die niet op al die sneeuw berekend zijn. Bedrijven kunnen er dus bij grote hoeveelheden sneeuw goed aan doen om hun pand goed te verwarmen en sneeuw weg te halen.
  4. Ontdooi het slot van je auto niet met (kokend-)heet water. Dit kan leiden tot glasbreuk.
  5. Bij automobilisten ontstaan door sneeuw en vorst nog wel eens ongelukken door onveilige verkeerssituaties. Pas dus goed op als je overweegt om de weg op te gaan. Matig je snelheid of blijf uit voorzorg thuis. Verder raadt Interpolis af om bevroren sloten van de auto te verwarmen met heet water. Daarmee veroorzaak je mogelijk nog meer schade. Blaas in het slot, desnoods met een rietje.