29
december
2023
|
13:38
Europe/Amsterdam

Tijdens oud en nieuw 74 procent meer kans op inbraken

Noord-Holland meest populair voor inbrekers

Uit de InbraakBarometer van Interpolis blijkt dat de kans op een inbraak tijdens oud en nieuw landelijk met 74% toeneemt vergeleken met de dagen ervoor. Tijdens de jaarwisseling vertoont de data een opvallende stijging in het aantal inbraken en inbraakpogingen. Een analyse van de jaarwisselingen van 2018 tot en met 2023 laat zien dat het gemiddelde aantal woninginbraken tijdens deze periode 74% hoger is dan in de dagen voor de jaarwisseling. Het is opvallend dat in alle provincies de kans op inbraak aanzienlijk stijgt in deze periode, met uitzondering van Drenthe.

Regionale pieken
In Noord-Holland is de kans op inbraken tijdens de jaarwisseling opvallend hoog, met een relatieve toename van maar liefst 123%. Zeeland volgt direct daarna met een stijging van 119%. Opmerkelijk is dat het aantal inbraken in Drenthe met 45% daalt tijdens oud en nieuw. Drenthe is daarmee de enige provincie waar niet alleen de sterke toename van het risico uitblijft, maar waar het risico zelfs afneemt.

Feest voor inbrekers
In december nam het aantal inbraken weer toe, zoals verwacht tijdens de kerstperiode, met ongeveer 59% meer inbraken. In november was het aantal woninginbraken daarentegen opvallend laag, het laagste ooit voor die maand, terwijl de start van de donkere dagen normaliter juist zorgen voor een toename. Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor Veilig Wonen bij Interpolis: ‘Het aantal inbraken neemt de afgelopen jaren af, ook tijdens de feestdagen. Desondanks is een gemiddelde toename van 74% reden genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ben je niet thuis tijdens oud en nieuw? Doe alsof je wel thuis bent door wat lichten te laten branden, halfvolle glazen op tafel te laten staan en de gordijnen open te laten. Leg dure spullen, zoals net gekregen kerstcadeaus, uit het zicht en sluit je deuren goed af. Tot slot: sluit ramen en deuren goed af. Niet alleen om de kans op inbraken te verkleinen, maar ook om te voorkomen dat mensen vuurwerk door je raam naar binnen schieten.’