22
januari
2007
|
00:00
Europe/Amsterdam

Storm 18 januari 2007

,  - 

De schade die veroorzaakt is door de storm die donderdag 18 januari over Nederland trok bedraagt tenminste 160 miljoen euro. Bij Interpolis kwam voor 30 miljoen euro aan claims binnen. De meeste schademeldingen kwamen binnen op vrijdag 20 januari. Om klanten niet (of zo kort mogelijk) te laten wachten werden er 120 extra medewerkers ingezet om de telefoon op te nemen. Op piekmomenten werden er per uur 2.500 schademeldingen in behandeling genomen. In het totaal werden er de eerste drie dagen na de storm ongeveer 30.000 schademeldingen verwerkt.

Overwerken

De medewerkers die extra overwerkten kregen de mogelijk­heid om hun schouders te laten masseren door een masseur en mee te doen aan bewegingsoefeningen. Op deze wijze wil Interpolis voorkomen dat er fysieke klachten ontstaan nadat de medewerkers lang achteréén achter hun beeldschermen werken. Bovendien werd het overwerk extra beloond door op zaterdag een bloemetje thuis te laten bezorgen. 

De media

De woordvoerders van Interpolis stonden tientallen journalisten te woord. Kort nadat de storm Nederland had bereikt kon de eerste schatting van het schadebedrag al worden gemaakt. Deze schatting werd om de drie uur geactualiseerd. Daarnaast gaf Interpolis informatie over de aard van de schademeldingen. De meeste schaden werden veroorzaakt door omvallende bomen, dakpannen die naar beneden vielen en autoportieren die door storm kapot werden gerukt. Ook in de glastuinbouw ontstond forse schade aan kassen en gewassen. 

Weeralarm

Interpolis liet een onderzoek door Heliview uitvoeren naar hoe Nederlanders op een weeralarm reageren. Uit de resultaten blijkt dat de meeste mensen geen belangrijke dingen laten schieten nadat een stormwaarschuwing is afgegeven. Minder urgente plannen, zoals boodschappen doen, of een bezoek aan de sportschool of sportclub worden vaker afgezegd. Voor belangrijke afspraken zoals een sollicitatiegesprek of het bijwonen van een huwelijk van een goede vriend heeft het onstuimige weer nauwelijks invloed. 

Preventie

Uit het onderzoek blijkt verder dat acht op de tien Nederlanders maatregelen neemt om schade te voorkomen. Meer dan één op de drie Nederlanders neemt direct na het afgeven van het weeralarm voorzorgsmaatregelen. 44% van de ondervraagden wacht eerst af tot het echt harder gaat waaien. 

Voorzorgsmaatregelen die worden genomen zijn onder meer controleren of ramen en deuren goed dicht zitten en het binnenzetten van fragiele (tuin)spullen. Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens heeft wel eens te maken gehad met schade aan de woning of andere zaken als gevolg van storm. 

Preventie is een belangrijk thema voor Interpolis. Onderzoeken naar de gedragingen van mensen bij storm helpen bij het geven van adviezen hoe schade kan worden voorkomen. 

.