Tilburg,
17
augustus
2023
|
15:58
Europe/Amsterdam

Steeds meer cameratoezicht tijdens vakantie

Hoewel het aantal fysieke inbraken in woningen al jaren dalend is, hebben steeds meer mensen een camera geïnstalleerd om hun huis in de gaten te houden. Bijna een kwart van alle inwoners van Nederland heeft inmiddels hun huis visueel beveiligd, waarvan een meerderheid regelmatig op de beelden kijkt bij afwezigheid, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van verzekeraar Interpolis. 


Emotioneel
Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een inbraak of diefstal rondom de woning meegemaakt. Bij driekwart van de mensen heeft de (poging tot) inbraak of diefstal negatieve fysieke en emotionele consequenties zoals zich niet meer veilig voelen in eigen huis, slechter slapen en niet meer alleen thuis durven zijn. Nederlanders vinden emotionele schade erger dan de materiële schade die voortkomt uit inbraak of diefstal. 


Niet doen
Uit het onderzoek blijkt ook dat twee derde van de mensen die een inbraak of diefstal hebben meegemaakt, pas daarná extra maatregelen neemt om herhaling te voorkomen. Interpolis roept Nederlanders nogmaals op het huis bij afwezigheid veilig achter te laten; naast goede sloten ook het licht aanlaten, buurtgenoten van afwezigheid op de hoogte stellen, waardevolle spullen opbergen en vooral niet de huissleutel voor huisgenoten buiten verstoppen. Want ja, 10% van de Nederlanders doet dat nog steeds.