Tilburg,
31
augustus
2018
|
13:20
Europe/Amsterdam

Onderzoek: goede buren en technologie geven vakantiegangers een rustig gevoel over thuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Onderzoek Interpolis Vakantie & Veilig Wonen:

  • 1 op de 5 Nederlanders ongerust over thuis tijdens vakantie
  • Met name Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar zijn ongerust tijdens de vakantie
  • Helft Nederlanders vindt zorgen over thuis een goede reden om thuis te blijven

Tilburg, 30 augustus 2018 - Bijna een derde van de Nederlanders voelt zich geruster tijdens de vakantie door thuis een oogje in het zeil te houden met een camera. Dit blijkt uit het Onderzoek Vakantie en Veilig Wonen dat Interpolis door Motivaction liet uitvoeren tijdens de zomervakantie. Ondanks het stijgende vertrouwen in moderne beveiliging, schakelt twee derde van de Nederlanders nog steeds de buren in. Jongeren tot 25 jaar hebben meer vertrouwen in moderne beveiligingstechnieken (39%) dan Nederlanders boven de 55 jaar (24%).

Onwetendheid en gebrek aan controle
Een op de vijf Nederlanders is tijdens de vakantie ongerust over thuis. Dat komt met name door het gebrek aan controle en niet weten wat er gebeurt in huis. De top-5 van oorzaken voor ongerustheid tijdens de vakantie:

  1. Niet weten wat er in huis gebeurt en het gebrek aan controle (60%)
  2. Verhalen in de media over wat er misgaat (26%)
  3. Een inbraakgolf in de buurt (22%)
  4. Persoonlijk snel ongerust zijn (14%)
  5. Het gevoel van het wonen in een onveilige buurt (10%)

Moderne beveiligingsmaatregelen verminderen ongerustheid
Met name Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar zijn ongerust tijdens de vakantie. Deze ongerustheid kan verminderd worden door moderne beveiligingsmaatregelen toe te passen. Jongeren nemen minder beveiligingsmaatregelen dan ouderen tijdens de vakantie, maar staan meer open voor de nieuwe technologische mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplettende buren of moderne technologie?
Het vertrouwen in moderne beveiligingstechnologieën groeit. Toch worden buren nog het meest ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden. Hoewel maar 11 procent van Nederland afgelopen zomer een alarminstallatie gebruikte, is er veel vertrouwen in moderne beveiligingsmaatregelen. Zo heeft 45 procent vertrouwen in moderne technologie en denkt 31 procent geruster op vakantie te kunnen gaan door op afstand via cameratechnologie het huis te kunnen bekijken. De buren kunnen immers niet alles zien.

Andere veelgebruikte maatregelen zijn het niet posten van vakantiefoto’s tijdens de vakantie en het gebruik van tijdklokken om de lampen te regelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ThuisWacht: niet alleen tijdens de vakantie relevant
Met dit onderzoek wil Interpolis meer inzicht krijgen in de beleving van bewoners met betrekking tot het veilig achterlaten van hun huis. Youri van der Avoird, propositiemanager bij Interpolis:

“Interpolis wil met moderne technieken zorgen voor een geruster gevoel als je op vakantie gaat. Veilig wonen en het vergroten van het gevoel van veilig wonen is erg belangrijk voor ons. Dat is de reden waarom we ThuisWacht hebben uitgebracht. De komende tijd voegen we nieuwe producten en diensten toe aan ThuisWacht, die zorgen voor nog meer controle, ook als je maar kort van huis bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan rook- en koolstofmonoxide- (CO) melders die via ThuisWacht in verbinding staan met je smartphone. Het zorgt ervoor dat jij met een gerust hart een dagje weg kan of een avondje kunt uitgaan terwijl je weet dat alles thuis onder controle is. Zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is. Dat is het doel van ThuisWacht.”

*bron: onderzoek Interpolis: Vakantie & Veilig Wonen (N = 1.002), juli 2018