Tilburg,
26
oktober
2023
|
13:53
Europe/Amsterdam

Meer investeringen in medewerkers

Duur van verzuim loopt op

Steeds meer ondernemers zijn bereid te investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Dat blijkt uit de Bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis. Dat komt omdat de verzuimcijfers weer oplopen, wat in deze krappe arbeidsmarkt ondernemers zorgen baart. Hoewel het aantal ziekmeldingen in het tweede kwartaal van 2023 lager is dan in 2022, stijgt in het tweede kwartaal van dit jaar de verzuimduur onder werknemers in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Mensen blijven dus langer ziek thuis.

In augustus maakte slechts 33 procent van de ondernemers zich zorgen over dit verzuim, maar binnen slechts één maand is dit percentage gestegen naar 44 procent. Uit het onderzoek van Interpolis blijkt ook dat voor 36 procent van MKB ondernemers verzuim een belangrijke reden is om te investeren in personeel. In augustus was dit nog 26 procent.

Steun
Bijna 20 procent van de MKB ondernemers verwacht dat het verzuim verder zal toenemen de komende periode. Verschillende onderzoeken tonen aan dat personeel zich niet altijd gesteund voelt door de werkgever, terwijl de werkdruk, financiën en mentale gezondheid werknemers zorgen lijken baren. “Het is goed dat uit ons onderzoek blijkt dat werkgevers hier meer aandacht voor willen hebben. Ondernemers moeten in goed contact staan met hun medewerkers en blijven checken of ze voldoen aan de verwachting van mensen. Preventie, bijvoorbeeld door op tijd te kijken hoe je de werkdruk kan verdelen, is de beste manier om langdurig verzuim te voorkomen. Personeelstekort en verzuim blijven uitdagingen die aandacht en actie vereisen. Het gesprek aangaan kan al een groot verschil maken", zegt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis.