27
oktober
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Interpolis start experiment om smartphonegebruik achter het stuur af te leren

Tilburg, 27 oktober 2015 - ​Op 9 november start Interpolis een nieuw experiment van het autoprogramma ‘SlimOpWeg’. Bij 600 automobilisten van 18-24 jaar wordt onderzocht of de gewoonte om hun mobiel te gebruiken tijdens het rijden kan worden afgeleerd. Door gebruik te maken van een speciale app wordt bij hen veilig rijgedrag met minder kans op ongevallen gestimuleerd en direct beloond. De verzekeraar werkt daarbij nauw samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Jonge automobilisten doen mee aan het AutoFocus-experiment

Als onderdeel van het autoprogramma ‘SlimOpWeg’ gaan 600 jonge automobilisten op 9 november de uitdaging aan om 2 maanden lang hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken. Zij worden daarbij ondersteund door de speciale AutoFocus-app. Deze is vanuit de reeds bestaande SafeDrive-applicatie door XL family doorontwikkeld voor Interpolis. De app ondersteunt de jongeren om tijdens het rijden de telefoon niet te gebruiken. Bij het experiment worden verschillende varianten van beloningssystemen en gebruiksduur getoetst en wordt gekeken welke variant tot structurele verandering van gedrag en verhoogd veiligheidsbesef leidt.

Afleiding in het verkeer leidt tot dodelijke slachtoffers

Jonge automobilisten tussen de 18 en 24 jaar maken 5 tot 7 keer meer kans op een ongeval dan ervaren automobilisten (30-59 jaar). Oorzaken daarvan zijn risicovol rijgedrag, gebrek aan rijervaring en afleiding in het verkeer. Afleiding door het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het autorijden wordt steeds vaker erkend als een belangrijke risicofactor in het verkeer. Hierbij vallen in ons land jaarlijks ten minste enige tientallen dodelijke slachtoffers, met een bovengrens van ruim honderd. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Interpolis heeft in juli 2015 het innovatieve 2-jarige autoprogramma ‘SlimOpWeg’ gelanceerd, met als doel de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten en zo schades op de weg terug te dringen. Door middel van een aantal experimenten (rijvaardigheidstrainingen; gebruik Autofocus-app)  zoekt Interpolis naar slimme oplossingen om de verkeersveiligheid te vergroten, waarvan de meest effectieve uiteindelijk ook in haar producten zullen worden verwerkt.