07
augustus
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Interpolis geeft preventietips bij gevolgen rookverbod

,  - 

 

TILBURG, 7 AUGUSTUS 2008 - Meeroken is schadelijk en ongezond voor werknemers. Sinds 1 juli mag er daarom niet meer gerookt worden in de horeca. Behalve in de cafés mag er ook niet meer gerookt worden in onder meer discotheken, theaters en andere culturele instellingen, sportkantines en overdekte winkelcentra. Hoewel uw pand daardoor voor het grootste deel rookvrij is, wordt u als ondernemer nu op een andere wijze geconfronteerd met (de gevaren van) rookgedrag. Interpolis biedt u daarom graag een aantal basis preventietips om het risico op brand te verminderen.

Rookruimte

Voor de rokende klanten leggen veel horecaondernemers nu een rookruimte of terras aan. Zo’n rookruimte moet afsluitbaar zijn en aangeduid als rookruimte. Er mag buiten de rookruimte geen hinder of overlast ontstaan door taksrook. In de rookruimte mag niet bediend worden. Met het rookverbod als uitgangspunt geeft Interpolis horecaondernemers graag een aantal preventietips. Zo verkleint u het risico op brand door sigarettenpeuken in ruimtes waar u minder overzicht over heeft.

Preventieadviezen

 1. Plak rookverbod stickers op of bij de toegangsdeuren van uw restaurant of café.
 2. Plaats bij de toegangsdeur en bij de rookplekken buiten een peukendover of een afvalbak met zand.
 3. Maakt u gebruik van terrasverwarming? Dan adviseren wij u op de CV-leiding aangesloten verwarmingselementen. Ook kunt u een installateur een elektrische kachel laten plaatsen. Maak in ieder geval geen gebruik van verplaatsbare verwarmingsbronnen met open vuur, zoals gasflessen.
 4. Voor de rookruimte hebben we de volgende adviezen:
  • Voorzie de deur tot de rookruimte van een deurdranger zodat de deur niet open blijft staan.
  • Gebruik voor de bouw van de rookruimte bouwmaterialen die onbrandbaar zijn.
  • Impregneer alle stoffen, bekledingen, versieringen etc. in de rookruimte met een brandvertragende vloeistof.
  • Voorzie de rookruimte van een goede ventilatie met permanente goede aan- en afvoer van lucht.
  • Plaats in de rookruimte uitsluitend vlamdovende asbakken en vlamdovende prullenbakken.
  • Verzamel altijd meteen na sluitingstijd de inhoud van asbakken in een metalen afvalbak, voorzien van metalen klepdeksel (een zogenaamde asverzamelaar) of een zelfdovende afvalbak.
.