04
november
2019
|
10:31
Europe/Amsterdam

Inbraakrisico schiet met ruim 70% omhoog tijdens donkere maanden

Hoogste risico op woninginbraak in Zeeland, Drenthe en Limburg

Tilburg, 4 november - De wintertijd is het hoogseizoen voor inbrekers. Als de dagen vanaf september donker en korter worden, stijgt de inbraakkans tot december met gemiddeld 72%. Met name in Zeeland, Drenthe en Limburg neemt het inbraakrisico de komende weken harder toe dan het gemiddelde van alle provincies, blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van Interpolis. Met de InbraakBarometer kunnen Nederlanders het actuele inbraakrisico bekijken in hun eigen wijk.

Juist in de wintermaanden is het risico op een inbraak hoog. In de periode december ten opzichte van september stijgt het aantal woninginbraken flink, met een duidelijke piek rondom de feestdagen. Tijdens de jaarwisseling verdriedubbelt de kans op een woninginbraak zelfs ten opzichte van andere dagen in de twee piekmaanden december en januari. Tijdens de kerstdagen wordt er 50% meer ingebroken dan op andere dagen in december en januari.

Gemiddelde stijging aantal inbraken per provincie
Deze top-10 toont de gemiddelde stijging van het aantal inbraken in december ten opzichte van september over de periode 2014 t/m 2018:

 1. Zeeland, 110%
 2. Drenthe, 98%
 3. Limburg, 98%
 4. Flevoland, 87%
 5. Utrecht, 77%
 6. Groningen, 77%
 7. Gelderland, 76%
 8. Overijssel, 76%
 9. Noord-Brabant, 72%
 10. Friesland, 71%
 11. Noord-Holland, 66%
 12. Zuid-Holland, 62%

Postcodegebieden met de meeste inbraken tijdens de feestdagen
Deze top-5 toont de postcodegebieden met het hoogste aantal inbraken tijdens de feestdagen in 2018:

 1. 4921, Drimmelen
 2. 2011, Haarlem
 3. 6325, Valkenburg aan de Geul
 4. 7772, Hardenberg
 5. 7545, Enschede

Inbrekers hebben hekel aan licht, lawaai en lang werk
Het bewustzijn van een hoog inbraakrisico en het nemen van simpele maatregelen kan vaak al voldoende zijn om een inbreker af te schrikken. Youri van der Avoird van Interpolis: ‘Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk. Nu de donkere maanden zijn begonnen, weten inbrekers precies wanneer bewoners niet thuis zijn en natuurlijk opereren zij zelf ook graag in het donker. Dit zorgt voor een toename in het aantal inbraken. Beveiligingsmaatregelen zoals een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen dan ook de kans op een woninginbraak enorm.’

Nederlanders zijn benieuwd naar het inbraakrisico in hun buurt
De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer beschikbaar en Nederlanders hebben inmiddels al veelvuldig gebruik gemaakt van dit specifieke inzicht in het inbraakrisico in hun eigen postcodegebied. De afgelopen maanden werd de InbraakBarometer door ruim 76.000 mensen geraadpleegd. De voorspellingen van de InbraakBarometer zijn gebaseerd op een uniek, zelflerend algoritme dat gebruik maakt van verschillende openbare databronnen. Zo houdt de InbraakBarometer rekening met informatie als inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties.

De voorspellingen van de InbraakBarometer blijken nauwkeurig. Youri van der Avoird van Interpolis: ‘Wij controleren iedere dag in hoeverre onze voorspelling voor een specifieke dag in een specifiek postcodegebied juist was. Als de InbraakBarometer de laagste waarde aangeeft, blijkt er die dag ook nooit te worden ingebroken. Geeft de barometer de hoogste score aan, dan vindt er in 25 tot 30% van de gevallen ook daadwerkelijk die dag in dat postcodegebied een inbraak plaats. Voor een dergelijk algoritme is dat een bijzonder nauwkeurige voorspelling.’

De InbraakBarometer is voor iedereen gratis te raadplegen via deze website en via de SlimThuis app van Interpolis. Mensen kunnen zich ook inschrijven voor de notificatie service van de InbraakBarometer. Zij ontvangen dan een bericht als het inbraakrisico in hun buurt ineens sterk toeneemt.