Tilburg,
23
juni
2023
|
10:40
Europe/Amsterdam

Hoge werkdruk en stress belangrijkste oorzaak verzuim

1/3 van mkb-ondernemers investeert in duurzame inzetbaarheid medewerkers

Uit onderzoek (de Bedrijvenmonitor) van verzekeraar Interpolis blijkt dat corona of covid gerelateerde klachten niet meer de grootste oorzaak van ziekmeldingen binnen het midden-en klein bedrijf zijn: vooral hoge werkdruk en stress veroorzaken nu de uitval van medewerkers. Maar liefst 37 procent geeft aan dat hoge werkdruk en stressklachten de voornaamste reden voor verzuim zijn. In januari was dat nog 18 procent.

Het aanhoudende arbeidstekort wordt flink gevoeld binnen het mkb, waardoor medewerkers steeds meer overuren moeten maken. Ook zorgt afleiding bij thuiswerken door de aanwezigheid van familieleden post-corona voor een moeilijke werk-privé balans bij medewerkers.

Daarbij liggen arbeidsconflicten mogelijk op de loer, laat het onderzoek zien. Mkb’ers die conflicten met medewerkers zien aankomen, zeggen dat deze met name gaan over het salaris vanwege personeelstekort en/of inflatie.

Duurzaam inzetbaar
Interpolis verwacht dat hoge werkdruk en stress de komende jaren de belangrijkste oorzaken voor uitval van medewerkers zullen blijven. Daarom is investeren in de duurzame inzetbaarheid van mensen van cruciaal belang. “Een groot deel van de mkb’ers laat een kans liggen door niet voldoende bezig te zijn met het welzijn van hun medewerkers. Het is belangrijk om te weten hoe het gaat met mensen, ook als er geen sprake is van verzuim”, zegt René Voets, directeur bedrijven van Interpolis. “Door goede begeleiding voorkom je dat medewerkers zich ziek melden”. 

Win-win
Digitalisering en robotisering bieden grote kansen om de werkdruk en het stressniveau te verlagen. Maar met name robotisering wordt volgens het onderzoek nog vaak als een bedreiging gezien. Voets: “Dat is heel jammer, want robots ondersteunen de werkzaamheden van medewerkers, waardoor de werkdruk en het stressniveau afnemen. Investeren in robotisering en AI, is ervoor zorgen dat medewerkers gelukkig en gezond aan het werk blijven. Dat is een win-win situatie”.