Leiden,
11
september
2019
|
08:46
Europe/Amsterdam

“Alleen wat ik zelf niet kan dragen wil ik verzekeren. Bij hagel is dat zo"

Henk Kersten, akkerbouwer

“Wij zijn een fabriek zonder dak, je moet het hoofd boven water houden. Ik heb dat ingecalculeerd door de jaren heen”. Dat zegt Henk Kersten als we hem vragen hoe het gaat op zijn bedrijf. Henk Kersten is akkerbouwer in Oranjedorp en teelt aardappelen, suikerbieten, pootaardappelen, wortelen en gerst. Voor zijn gewassen heeft hij een hagelverzekering afgesloten bij Interpolis

“Het gaat om het maken van bewuste keuzes. Risico’s calculeer ik in”
“2018 en 2019 waren niet de beste jaren”. Henk vertelt dat hij ruim 1.000 uur beregend heeft in 2018 en 1.300 uur in 2019. Dat zijn kostbare uren. Maar er was tegen de droogte niet aan te werken. Sommige gewassen verbrandden door de hitte”. De akkerbouwer geeft toe dat het maken van dit soort kosten er bij hoort. “Dat calculeer je in. Om overeind te blijven gaat het wel om de juiste, bewuste keuzes maken. En dat begint bij de soorten gewassen die je teelt. Ik heb gekozen voor meerdere gewassen en spreid daarmee mijn risico’s. Sommige gewassen kunnen beter tegen droogte, andere beter tegen nat. Ook de gevoeligheid van ziektes spelen mee.

“Alleen wat ik zelf niet kan dragen, wil ik verzekeren. Bij hagel is dat zo” 
“Als de gewassen eenmaal staan krijg je te maken met alle weersinvloeden. Dat hoort er bij, vertelt Henk. Ik zorg voor drainage en bewerk de grond om te zorgen dat het water weg kan als het te veel regent. Het graven van greppels en het schoonhouden van sloten kunnen wij als ondernemers zelf oppakken. Te nat komt vaak voor, maar ook het afgelopen jaar was het veel te droog. Eén van mijn afnemers van Parijse worteltjes wil zeker weten dat ik lever en verplicht mij om te beregenen. Dat staat in het contract. Bij de gewassen waar ik nog geen afspraken heb, maak ik mijn eigen keuzes. Op basis van wat ik kan dragen. Ik wil eigenlijk alleen verzekeren wat ik zelf niet kan dragen. Een hagelbui kan heel plaatselijk zijn. Mijn percelen liggen dicht bij elkaar. Het risico is dan te groot om te dragen. Hiervoor heb ik een hagelverzekering bij Interpolis. Bij Interpolis hebben ze ook kennis van de gewassen en dat is belangrijk. Als ik schade heb, reken ik op een snelle en deskundige schaderegeling .”

“Ik hoef niet 10 keer zo groot. Met de tijd mee én plezierig ondernemen, daar sta ik voor”
Een aantal jaar geleden ontwikkelde Henk met een aantal partijen een loofklapper die geschikt is voor het rooien en klappen tegelijk met een verstekrooier. Door de sideshift op de loofklapper is de machine 1,50 meter te verplaatsen. Hij klapt dus 2 rijen naast de trekker terwijl het loof wordt afgevoerd naar de zijkant en niet door de rooimachine. “Ik dacht dat ik de enige was met dit probleem, maar inmiddels zijn er al wat meer verkocht.” Het machinepark groeide de afgelopen jaren. Dat je met je tijd mee moet, daarvan is Henk zich goed bewust. Hij voerde precisielandbouw in en heeft op 3 van zijn trekkers GPS systemen. “Dat is wel genoeg, mijn bedrijf is te klein om daar verder in te investeren”.

“Als je spullen niet op orde zijn, loop je meteen achter"
Ik vind het vanzelfsprekend dat je ervoor zorgt dat je gebouwen en machines op orde zijn. Als je dat niet doet, loop je meteen achter. Er zijn gelukkig veel partijen die je daarbij helpen. Die met je meedenken over brandveiligheid, onderhoud. De gasolietank is pas gekeurd en ook de spuitmachine is net weer gecontroleerd. Er staat nog meer op de rit om de boel te onderhouden én veilig te houden. En gelukkig lukt dat allemaal want oponthoud levert ergernissen”.

“Je kan beter 50 uur met plezier werken dan 30 met tegenzin
In 2017 viel Henk door het dak. “Ik ben er goed van afgekomen maar het zet je wel aan het denken. Werkzaamheden op mijn dak mag een ander voortaan doen, ik laat dat aan experts over. Zo denkt het thuisfront er ook over”. Het maakt Henk nog bewuster van zijn werkplezier. Een goed onderhouden en veilig bedrijf hoort daar bij. Hierover praat Henk met collega-ondernemers in de sectorraad Open teelt van Interpolis. Wij delen onze kennis en ideeën over jaarrond ondernemen met aandacht voor gewassen, installaties, gebouwen en machines. Dat betekent dat wij ook bij elkaar op het bedrijf komen. “Dat is leuk”, zegt Henk. “De laatste keer deelde één van de deelnemers zijn ideeën over de brede banden op het natte land en het behouden van de structuur van de bodem. Leuk om elkaar te spreken én interessante kennisuitwisseling. Dat doen wij akkerbouwers soms te weinig. We zijn veel alleen bezig. Ook daarom neem ik deel aan de aardappelstudieclub. Hier verbreden we onze kennis rondom het beoordelen van pootgoed en aardappelmoeheid. Dat zijn dan gebiedsgebonden problemen die je met elkaar deelt om tot oplossingen te komen. Dat kost wel extra tijd maar levert wel veel op! Maar je kan beter 50 uur met plezier werken dan 30 met tegenzin!

Meer informatie
- De hagelverzekering voor gewassen van Interpolis
- Jaarrond ondernemen en in bedrijf blijven. Tips om de kans op stilstand of schade op het akkerbouwbedrijf te verkleinen