09
juli
2019
|
10:34
Europe/Amsterdam

Ga verzekerd op reis: zo ben je goed voorbereid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tessel van Aken-Schreurs | Kennisspecialist bij Eurocross Assistance

Mijn buurman zei laatst tegen mij: "Een reisverzekering? Die heb ik toch niet nodig. Het meest kostbare dat ik bij me heb is mijn camera. En daar ga ik geen verzekering voor afsluiten." Gekscherend vroeg ik of zijn twee kinderen op de achterbank niet meer waard waren dan zijn camera. Vervolgens legde ik hem uit dat je een reisverzekering niet alleen afsluit voor je bagage. Dat was voor hem een eye opener. Omdat hij vast niet de enige is die twijfelt hoe het zit met de verzekeringsdekking als je op reis gaat, deel ik graag mijn antwoorden op veelgehoorde vragen.

Waarom heb ik eigenlijk een (reis)verzekering nodig op vakantie?
Vaak kom je er pas achter hoe belangrijk je (reis)verzekering is als je in een onverwachte situatie belandt. Je wordt in Mexico bestolen van je paspoort. Of breekt je been in Spanje en moet vervolgens naar het ziekenhuis. Alsof dat niet al ellendig genoeg is, kom je hierdoor ook nog eens in de problemen met je terugreis naar huis. Want zonder reisdocument kom je niet aan boord van je vlucht. En met gips om je been heb je extra ruimte nodig in het vliegtuig.Als je met de auto op reis bent, kun je zelfs niet naar huis rijden met een gebroken been. . Stress en extra kosten zijn vaak het gevolg. Dan kun je maar beter goed verzekerd zijn.

Een reisverzekering is er toch niet voor medische kosten?
Zeker wel. Even terug naar het voorbeeld van een gebroken been. De medische kosten van de ziekenhuisopname worden (deels) gedekt door de basiszorgverzekering die spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Een belangrijke kanttekening is dat de basiszorgverzekering alleen dekt wat een behandeling in Nederland kost. En medische kosten in het buitenland kunnen veel hoger zijn. Daarvoor is een aanvullende zorgverzekering nodig. Heb je die niet, sluit dan vóór vertrek altijd een reisverzekering af met dekking voor medische kosten. Als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis en thuis mag revalideren – er volgt dus geen heropname in een Nederlands ziekenhuis – geldt dat de reiskosten naar huis niet gedekt worden door de (aanvullende) zorgverzekering. Ook dan kan de reisverzekering uitkomst bieden.

Ben ik met een reisverzekering niet dubbelop verzekerd?
Als je een aanvullende zorgverzekering én een reisverzekering hebt dan ben je misschien dubbelop verzekerd, maar dat hoeft niet. Het hangt er maar net vanaf hoe je aanvullend verzekerd bent. De voorwaarden verschillen per verzekering. Zo zijn er aanvullende zorgverzekeringen die, nadat je de kosten eerst zelf moet voorschieten, maximaal 200% vergoeden van wat de behandeling in Nederland kost. Dan word je dus nog steeds beperkt in je dekking. Voor het verschil heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Een reisverzekering dekt ook extra reis- en verblijfkosten, bijvoorbeeld het omboeken van vliegtickets en de hotelkosten voor je partner als je zelf in het ziekenhuis ligt.

Wie bel ik in geval van nood, de alarmcentrale van mijn zorgverzekeraar of de reisverzekeraar?
Als je iets overkomt in het buitenland, bel dan zo snel mogelijk de alarmcentrale. Die kan stress wegnemen en de kosten regelen. Als je je verzekeringen niet bij één verzekeraar hebt lopen, dan kan het zijn dat er twee verschillende alarmcentrales in het spel zijn. Jij hoeft maar bij één alarmcentrale melding te doen. Die alarmcentrale schakelt zo nodig met de andere alarmcentrale.

Hoe zit het met werelddekking en andere modules?
Check bij het afsluiten van je reisverzekering of je extra dekking nodig hebt, zoals werelddekking. Of dekking voor bepaalde activiteiten. Denk aan duiken, bergbeklimmen en wildwatervaren. Ook je reisduur is relevant. Vaak is een periode van 60 dagen gedekt. Als je langer gaat, dan moet je dit aanpassen. Let ook op je reisdoel. Als je op zakenreis gaat heb je een andere module nodig dan wanneer je op vakantie gaat. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk of studie of stage in het buitenland. Zelfs wanneer een gedeelte van je reis bestaat uit het bezoeken van een congres of beurs, is het verstandig te controleren of de juiste dekking aanstaat.

Dekt de reisverzekering ook voertuighulp als ik met de auto op vakantie ga?
Een reisverzekering kan inderdaad extra dekking bieden bij uitval van je voertuig door pech of schade. Want met je lease- of autoverzekering is niet altijd alles verzekerd. Neem een WA-verzekering. Daarmee is hulp bij pech en repatriëring van je voertuig, als je als bestuurder door ziekte of verwonding niet meer in staat bent om naar huis te rijden, niet per definitie verzekerd. Dat geldt ook voor de extra hotelkosten die je maakt als je moet wachten op een reparatie. Ook vervangend vervoer, waarmee je je reis kan voortzetten, is mee te verzekeren op de reisverzekering.

Kortom, een reisverzekering sluit je niet alleen af voor als je bagage gestolen wordt. Verdiep je vóór vertrek wel even in de voorwaarden van de door jou gekozen verzekering. Die kunnen onderling verschillen.

Ik wens heel Nederland een zorgeloze vakantie toe!

Ontdek onze verzekeringen
Voor meer informatie over onze reisverzekering ga je naar: interpolis.nl/verzekeringen/reisverzekering
Voor meer informatie over onze zorgverzekering ga je naar: interpolis.nl/verzekeringen/zorgverzekering

"Tessel is Kennisspecialist bij Eurocross Assistance, de alarmcentrale van Achmea. Elke dag heeft Tessel te maken met klanten die tijdens een vakantie in een onverwachte situatie terecht komen in Nederland en in het Buitenland.Het meedenken met de hulpverleners om een passende oplossing te bieden voor verzekerden die onze hulp nodig hebben, maakt het een ontzettend gaaf en dankbaar werk. Wij kunnen verzekerden helpen wanneer zij dit het hardst nodig hebben.Zelf houdt Tessel van hardlopen, lezen en op pad met haar kinderen."