Leiden,
03
oktober
2018
|
08:58
Europe/Amsterdam

7 tips om fustdieven voor te zijn

Aan diefstal van klapkratten valt veel geld te verdienen. De afgelopen maanden zijn tientallen telers flink getroffen door een diefstal van kratten. Dit betekent vaak een forse schadepost van tienduizenden euro’s.

De kratten worden in grote getale gestolen. Landelijk, maar in Zeeuws-Vlaanderen iets vaker dan in de rest van het land. Daders laden gewoon hun bus vol. Afgesloten loodsen zijn snel geforceerd: het rolluik wordt gelift of er wordt een raampje ingetikt. Opvallend is ook dat de bendes na een succesvolle diefstal terugkomen voor een volgende poging.

7 tips om de kans op diefstal te verkleinen
Tip 1: Houd uw voorraad zoveel mogelijk beperkt: stuur de kratten na gebruik zo snel mogelijk terug naar de leverancier.

Tip 2: Plaats klapkratten en ander fust in een goed afgesloten – beveiligde – ruimte.

Tip 3: Beveilig de ruimte met een zone-sensor die een inbraakmelding doorgeeft naar een alarmcentrale of naar uw eigen gsm.

Tip 4: Zorg ervoor dat roldeuren niet van buitenaf geopend kunnen worden. Bij steeds meer schades worden roldeuren vanaf de buitenkant gelift, zodat ze door de weerstand heen rollen. U kunt een schuifpen aan de binnenkant van de roldeur monteren, waarvan de pen in de geleiding geschoven kan worden. Zo voorkomt u dat de roldeur van buitenaf eenvoudig te openen is.

Tip 5: Beveilig uw roldeuren, uw terrein en uw eigendommen.U kunt dit eenvoudig doen met een ‘erfbeveiliging’. Met kleine magnetische alarmsensoren kunt u toegangsdeuren, apparatuur, werktuigen, afzettingen en dieseltanks beveiligen. Het systeem is flexibel te plaatsen en u kunt het ook huren.

Tip 6: Plaats een afsluitbaar hekwerk of toegangshek bij de ingang van het bedrijf.

Tip 7: Bent u een grote afnemer van kratten? Overweeg dan om uw kratten te chippen met een GPS. Vanwege de kosten is deze oplossing niet voor iedereen rendabel.

Tot slot: zijn er goederen gestolen? Doe altijd aangifte!