29
januari
2024
|
09:45
Europe/Amsterdam

Formule 1-fans tonen zelfverzekerde en avontuurlijke rijstijl met meer incidenten

Formule 1-fans vertonen opvallende verschillen ten opzichte van niet-fans, zowel in hun zelfperceptie als bestuurder als in hun rijgedrag en houding ten opzichte van autorijden. Dit blijkt uit recent onderzoek van verzekeraar Interpolis, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Over het algemeen tonen Formule 1-fans een zelfverzekerde, avontuurlijke rijstijl. In vergelijking met niet-fans laten ze hun rijgedrag minder snel beïnvloeden door externe factoren zoals het weer of een gesprek in de auto. Formule 1-fans hebben vaker meer dan één keer iets geraakt tijdens het manoeuvreren (3%) en zijn vaker achterop een andere auto gereden (3%). Dit benadrukt de noodzaak van bewust rijgedrag. Om deze reden roept Interpolis automobilisten op om bewuster aan het verkeer deel te nemen.

Comfortabeler achter het stuur

Formule 1-fans schatten zichzelf significant hoger in als goede bestuurder dan niet-fans, met indrukwekkende gemiddelde scores van 8,1 voor 'goede bestuurder', 'veilige bestuurder' en 'ervaren bestuurder'. Het onderzoek van Interpolis laat zien dat Formule 1-fans overtuigd zijn van hun kwaliteiten achter het stuur en denken dat anderen deze ook erkennen. Formule 1-fans voelen zich over het algemeen comfortabeler tijdens autorijden, ongeacht de verkeerssituatie of hun gemoedstoestand. Opmerkelijk is dat ze zich in vergelijking met niet-fans ook minder laten beïnvloeden door stressoren zoals tijdsdruk, haast en onduidelijke navigatie.

Avontuurlijk rijden en zorg voor de auto

Uit het onderzoek blijkt dat Formule 1-fans avontuurlijker rijden dan niet-fans en meer plezier ervaren. Ze zitten het liefst zelf achter het stuur, voelen zich meer verbonden met hun voertuig en beschouwen hun auto als een verlengstuk van henzelf, waar ze met grote zorg voor zorgen. De verschillen tussen Formule 1-fans en niet-fans worden verder benadrukt door hun aanpak voordat ze de auto instappen. Ondanks dat Formule 1-fans avontuurlijker rijden, nemen zij meer proactieve maatregelen. Zo controleren ze vaker de bandenspanning en verlichting. Niet-fans focussen zich daarentegen meer op het vinden van parkeermogelijkheden op hun eindbestemming. Formule 1-fans rijden vaker bewust sneller dan de maximumsnelheid. Deze groep is minder gevoelig voor de mening van anderen over hun rijstijl en ervaart minder onzekerheid wanneer anderen commentaar leveren. Het rijgedrag van Formule 1-fans brengt risico's met zich mee: zo zien ze het vaker als sport om tijd van de navigatie af te rijden.

Tips van Robert Doornbos om bewuster te rijden

Formule 1-coureur Robert Doornbos laat zien hoe rijgedrag van professionele autocoureurs kan helpen in het dagelijks verkeer:

●      Tip 1: Richt je aandacht op de binnenkant van de bocht. Kijk vooruit tijdens bochten, niet te ver, maar naar waar je naartoe wilt.

●      Tip 2: Blijf kalm bij naderend gevaar. Kijk naar de lege ruimte, stuur ernaartoe, en breng de auto tot stilstand.

●      Tip 3: Kijk minimaal 200 meter voor je uit. Gebruik eerdere ervaringen om verkeerssituaties te voorspellen.

Benieuwd naar de andere verschillen tussen de ‘normale’ automobilist en een autocoureur? Kijk de aflevering met Victor Mids en Robert Doornbos van BewustBestuurd hier.