LEIDEN,
09
februari
2021
|
17:01
Europe/Amsterdam

Flinke schade glastuinbouw door winterweer

Na de hevige sneeuw in het weekend van 7 februari kreeg Interpolis ruim 250 meldingen van schade in de glastuinbouw. De schades variëren van enkele ruitschades tot forse constructieschades. Meldingen komen uit het hele land. Taxateurs en experts zijn aan de slag om te helpen. De komende week blijven de temperaturen onder de nul.

Ophopende sneeuw
Veel ondernemers zijn aan de slag gegaan met het afstoken van de sneeuw. Interpolis ontving veel verschillende schademeldingen. De sneeuw hoopte zich met name op bij kassen met hoogteverschillen waardoor sneeuwdruk ontstond. Daarnaast zijn ook veel van de getroffen ondernemers kwekers met koude teelt. Zij hadden onvoldoende capaciteit om de sneeuw weg te stoken. Voor zover wij weten zijn er geen persoonlijke slachtoffers.

Het blijft nog lang koud – verdere schade beperken
De aanhoudende koude periode is lastig voor ondernemers met schade aan het kasdek. Door de gaten in het kasdek is het moeilijk om de juiste binnentemperatuur te handhaven waardoor gewassen mogelijk verloren gaan. Ondernemers met schade kunnen deze verder beperken. Hieronder enkele tips:

  • Zorg dat het water in het verwarmingssysteem niet bevriest. Sluit zo nodig systemen af en laat deze leeg lopen. Of zorg er voor dat pompen blijven draaien met een minimale buistemperatuur waardoor deze niet bevriezen.
  • Let op de technische ruimtes. Als hier schade is probeer deze dan snel te herstellen. Denk aan het voorrang geven aan het dichtmaken van het dak van deze ruimtes.
  • Blijf steeds alert op de veiligheid van u en uw medewerkers.
     

De komende dagen blijft het nog koud. Lees onze tips om schade bij vorst te voorkomen

  • Open de luchtramen niet bij vorst. Houd er rekening mee dat de ramen pas ontdooid zijn bij circa 4 graden Celsius. Let op dat u de temperatuur meet direct onder het raam. Stel zo mogelijk de klimaatcomputer hier op in.
  • Voorkom schade door vastgevroren schermen. Controleer ze voordat u deze op- of afrolt. Haal de standaardinstellingen uit uw klimaatcomputer die het gevelscherm ’s morgens openen.
  • Zorg dat waterleidingen afgetapt en waterafvoeren leeg zijn (en blijven) zodat u bevriezing voorkomt.
  • Controleer de silo’s op ijsvorming en voorkom dat ijs bij onttrekking van het water uit de silo aan het folie blijft hangen.

Meer tips over voorkomen van vorstschade in de glastuinbouw leest u hier