10
juli
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

Dit heb je nodig als je medicijnen meeneemt op reis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem je medicijnen mee op vakantie? Voor medicijnen die onder de Nederlandse Opiumwet vallen, moet je afhankelijk van je bestemming een Schengenverklaring of medische verklaring aanvragen. Bij medicijnen die onder de Opiumwet vallen moet je bijvoorbeeld denken aan slaapmiddelen, sterkte pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. In veel landen is het bezit hiervan verboden. Wij zetten op een rijtje wat je moet weten als je medicijnen meeneemt op reis.

Voor welke medicijnen heb je een verklaring nodig?
Als het medicijn onder de Nederlandse Opiumwet valt, heb je een verklaring nodig. Raadpleeg hiervoor je arts of apotheker of zoek in de Opiumlijsten hieronder voor welke medicijnen dit geldt:

Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin

Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen

Schengenverklaring of medische verklaring?
Welke verklaring je nodig hebt, hangt af van je reisbestemming en -duur. Reis je met je medicijnen naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert en duurt je reis maximaal 30 dagen? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. Als je tussen de 30 en 90 dagen reist heb je meerdere Schengenverklaringen nodig; reis je langer dan 90 dagen, dan is een Engelse medicijnverklaring noodzakelijk.

Reis je naar een land buiten het Schengengebied? Dan heb je mogelijk een medische verklaring nodig. Bekijk voor vertrek de website van de INCB. Hier vind je informatie over wat je moet doen. Is het je nog steeds niet helemaal duidelijk? Neem contact op met de ambassade of het consulaat van je reisbestemming. Zij kunnen je vertellen wat je nodig hebt.

Begin op tijd met het aanvragen van je benodigde verklaring: minimaal 4 weken voor vertrek. Zorg daarnaast dat je de medicijnen meeneemt in de originele verpakking van de apotheek, inclusief etiket. Op die manier is het duidelijk dat het gaat om een geneesmiddel en niet om drugs.

Medicijnpaspoort geldt niet als medische verklaring
Toch is het heel handig om het medicijnpaspoort mee te nemen op reis. Het paspoort bevat namelijk een compleet overzicht van alle medicijnen die je gebruikt, inclusief eventuele overgevoeligheden. In geval van nood kun je – dankzij het medicijnpaspoort – snel en goed worden geholpen in het buitenland. Je kunt het medicijnpaspoort bij je apotheek of (huis)-arts opvragen.

Alles wat je moet weten over medicijnen mee op reis lees je op de website van CAK.