23
september
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

'Blusschort' moet Nederlandse keuken veiliger maken

Interpolis introduceert keukenschort en blusdeken in één

Tilburg, 23 september 2011 – Vandaag introduceert verzekeraar Interpolis op de Woonbeurs Amsterdam het blusschort. Een uniek product, ontwikkeld in opdracht van Interpolis, dat de functie van een keukenschort en een blusdeken combineert. Een vlam in de pan staat al jaren in de top drie van de bij Interpolis bekende oorzaken van brand in huis. Uit cijfers van Interpolis blijkt bovendien dat het gebruik van een blusdeken bij een vlam in de pan de schade beperkt met gemiddeld 70%. Toch heeft nog geen derde van de Nederlanders een blusdeken in huis. Met de introductie van het blusschort wil Interpolis brandpreventie stimuleren en bijdragen aan de veiligheid van de Nederlandse huishoudens.

 

Groot preventief effect

Begin 2010 is Interpolis gestart met een proef om het effect van preventiemiddelen, waaronder een blusdeken, te meten. Bij elke melding van een vlam in de pan werd gevraagd of de klant een blusdeken had gebruikt om het vuur te doven. Uit de meting kwam naar voren dat het gebruik van een blusdeken bij een vlam in de pan leidt tot een beperking van de schade met gemiddeld 70%. Het gemiddelde schadebedrag daalt van € 4.250,- naar € 1.350,-. Toch, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting, had in januari 2011 nog geen derde van de Nederlanders (28%) een blusdeken in huis. Met het praktische blusschort – een keukenschort en blusdeken in één – wil Interpolis hier verandering in brengen.

 

Sneller en dus veiliger

Het blusgedeelte van het schort is met een oppervlakte van 1.10 m. bij 1.20 m. een stuk groter dan de gemiddelde blusdeken. Het belangrijkste verschil zit echter in de snelheid waarmee het blusgedeelte kan worden ingezet bij een vlam in de pan of barbecue. Doordat het schort op het lijf wordt gedragen kan het blusgedeelte in geval van een brand snel worden losgetrokken en gescheiden van het schort over de vlam worden gelegd. Bij een reguliere blusdeken zorgt de tijd die nodig is om de deken van de muur of uit het keukenkastje te pakken al voor onnodige vlamontwikkeling en vertraging in het blusproces.

NEN en NTA getest
Interpolis heeft voor de ontwikkeling Corpus Group International bv ingeschakeld, deskundige in technisch textiel. In samenwerking met designstudio Buro RAAK is het concept ontwikkeld van een blusschort dat kon worden gescheiden. Net als reguliere blusdekens is het blusgedeelte van het blusschort getest volgens internationale standaards, in dit geval de NEN-EN 1869. Omdat het een nieuwe toepassing van de blusdeken betreft is in samenwerking met het NEN instituut in Delft een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor het schort ontwikkeld, de NTA 8098. Onder verantwoording van Corpus Group International wordt het blusschort nu geproduceerd onder de merknaam Kovver.

Voorkomen is beter
De introductie van het blusschort past naadloos in de omslag die Interpolis wil maken naar preventie als oplossing om schade te voorkomen. Rob Coolen, directeur Interpolis: “Wij zijn ervan overtuigd dat voorkomen beter is dan verzekeren. Dat scheelt niet alleen materiële schade, maar vaak ook emotionele schade. We willen dat mensen zoveel mogelijk zélf verantwoordelijkheid nemen voor preventie. Waar mogelijk helpen we hen daarbij. Met adviezen, diensten of concrete producten zoals het blusschort.”

Beschikbaar vanaf november
Op de Woonbeurs Amsterdam wordt een prototype van het blusschort vandaag officieel gepresenteerd. Vanaf eind november is het schort exclusief bij Interpolis verkrijgbaar in haar (deze link opent in een nieuw venster)online Preventiewinkel.