Tilburg,
23
februari
2022
|
07:15
Europe/Amsterdam

Zzp'ers worstelen met werk-privébalans

Een groeiende groep zzp’ers vindt hun huidige balans tussen werk en privé slecht. Dit blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis, uitgevoerd door Ipsos. Waar in november 2021 nog 8 procent niet tevreden was met de werk-privébalans, komt uit de meest recente meting naar voren dat dit aantal gestegen is naar 18 procent. Zzp’ers geven aan dat hun werk-privébalans sinds de pandemie veranderd is doordat ze meer overwerken en meer werkdruk ervaren.

Het verbeteren van de werk-privébalans staat dan ook bij een kwart van de zzp’ers hoog op de agenda voor de komende periode. Hiervoor willen ze meer momenten van ontspanning creëren, niet overal meer ‘ja’ op zeggen en soms bewust onbereikbaar zijn. 

Mkb’er heeft vooral aandacht voor welzijn personeel

Naast zzp’ers komt uit de recente meting van Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea, naar voren dat 19 procent van de mkb-ondernemers hun werk-privébalans wil verbeteren de komende periode. Toch verwacht de grote meerderheid dat deze in 2022 grotendeels gelijk zal blijven, toont de BedrijvenMonitor. Bij mkb’ers gaat de aandacht vooral uit naar het welzijn van hun personeel. Bij bijna driekwart van de ondervraagde ondernemers is dit een belangrijk aandachtspunt. 

René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis, zegt: ‘Het is goed om te zien dat werkgevers zich bewust zijn van de impact die de balans tussen werk en privé heeft op hun medewerkers. Het zorgt voor tevreden medewerkers die minder ziek zijn en zich energieker voelen. Tegelijkertijd is het ook heel belangrijk dat ondernemers voldoende aandacht voor hun eigen welzijn hebben. Dat zorgt ervoor dat ze ook op de lange termijn lekker in hun vel zitten en uiteindelijk beter presteren’.

Hoge werkdruk grote boosdoener

Gevraagd naar de reden waarom ondernemers een verslechtering verwachten van hun werk-privébalans de komende periode, valt op dat zij vooral een hoge werkdruk ervaren en het idee hebben dat de hoeveelheid werk toegenomen is. Voets zegt: ‘De hoeveelheid openstaande vacatures is op dit moment ongekend hoog. Dan is het heel begrijpelijk dat mkb’ers en zzp’ers een tandje bij zetten om de hoeveelheid werk gedaan te krijgen. Tegelijkertijd moet er voldoende aandacht blijven voor ontspanning. Probeer af en toe eens bewust een periode onbereikbaar te zijn, zorg voor voldoende momenten om te sporten en neem eens de tijd om een planning te maken voor de komende periode om te kijken hoeveel werk je aankunt. Op die manier zorg je ervoor dat je ook op de lange termijn goed kunt blijven presteren en plezier haalt uit het ondernemen’.