05
november
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wintermaanden: let op voor koolmonoxidevergiftiging

Tilburg, 05 november 2014 - 

De dagen worden langzaam korter en kouder, de wintermaanden staan weer voor de deur. We zetten massaal de verwarming aan of nestelen ons behaaglijk bij de haard. Maar voordat koning Winter zijn intrede doet, onderwerpen we onze woning eerst aan een zorgvuldige inspectie: Zijn ramen en deuren tochtvrij? Sluiten de ventilatieroosters nog goed? Hebben we die kieren naast de raamkozijnen al afgedicht? Komt er geen wind door de brievenbus? We zijn er maar druk mee. En ondertussen vergeten we dat er een heel ander risico op de loer ligt; die van koolmonoxidevergiftiging.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een reukloos en onzichtbaar gas dat kan vrijkomen bij verbrandingsinstallaties zoals geisers, cv-ketels en haarden. Juist omdat u koolmonoxide niet ruikt of ziet, is het zo belangrijk om uw geiser of cv-ketel regelmatig te laten nakijken en schoonmaken. Laat dat zeker elke twee jaar door een erkend monteur doen. Heeft u de haard vaak aan? Vergeet dan niet om ook deze regelmatig te laten reinigen!

Wat kunt u zelf doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Een koolmonoxidemeter waarschuwt u op het moment dat er toch koolmonoxidegassen in uw woning vrijkomen. Een veilig gevoel. Onze collega legt uit hoe een koolmonoxidemeter werkt en hoe u hem het beste kunt installeren. Daarnaast blijft het belangrijk om uw woning goed te ventileren. Sluit dus niet alles hermetisch af.  Met een koolmonoxidemeter, regelmatig onderhoud van uw installatie en een goed geventileerde woning, hoeft u zich geen zorgen over koolmonoxide meer te maken!

.