Leiden,
02
oktober
2017
|
13:56
Europe/Amsterdam

Werelddierendag, de dag waarop we dieren extra aandacht geven

John de Hoon 2

Het welzijn en de gezondheid van dieren is dagelijkse business voor een veehouder. Helaas geldt dat ook voor de manier waarop de activisten van nu een stalbrand ‘omarmen’. Afgelopen zomer domineren stalbranden het nieuws op rij: 6 juli, 27 juli en 14 augustus[i]. De (digitale) media-aandacht is niet meer te stoppen. Een aangewakkerd vuur  door mensen die zeggen wat er allemaal niet deugt en dat vaak doen zonder kennis van hoe het er op een veehouderij aan toe gaat.

Aandacht, een boeiend fenomeen
In Nederland stamt Dierendag uit 1930, het startte met beschouwende artikelen in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Zo maakten de activisten van toen de mensen duidelijk dat dieren rechten hebben en bescherming verdienen. De themadag was een nieuwe manier om de ondergeschikte positie van een groep of een vraagstuk in de samenleving onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

Laat de mensen die weten hoe zit dan ook aan het woord
Vanuit onze bedrijfsbezoeken en contacten weten we één ding: Brandveiligheid in stallen is de laatste 10 jaar flink verbeterd.” Brandveilig bouwen, brandveilige bedrijfsprocessen en brandveilig gedrag, het gebeurt. Neem als voorbeeld het bouwadvies, de verplichte elektrakeuring, tips en adviezen voor onderhoud van technische installaties en brandveilig werkgedrag. We voeren al jaren preventiebeleid voor agrarische bedrijven, zeker in de intensieve veehouderij. Beter 1 stalbrand voorkomen dan voor alle veehouderijen de premie verhogen. Investeer dat premiegeld liever in veiligheid.

Met ‘aantoonbare aandacht’ door op de ingeslagen weg
Brandveiligheid bij nieuwbouw van stallen is beter, goed en nu zelfs wettelijk geregeld. Oudere gebouwen zijn vaak brandgevaarlijker. Dus doen we er alles aan om het productieproces in een oudere stal zo veilig mogelijk te maken. Daar gaan we mee door, wij blijven onze klanten bezoeken en adviseren hoe zij de stal veiliger kunnen maken. Daar horen duidelijke afspraken bij, zoals de elektrakeuring en herstel van ernstige gebreken. Van Interpolis mag u verwachten dat we goede voorbeelden verzamelen en die blijven delen.

De Veilige Stal
Dierendag is een sympathieke feestdag, 1 keer in het jaar. De veilige stal is elke dag een feest. Dus veehouders én activisten van Nederland, verschuif de aandacht naar een nieuw, inspirerend thema: De Veilige Stal. Jaag naar goede voorbeelden en houdt het nieuws in proportie: Die enkele brand of bijna brand daar moeten we van leren, maar een goed voorbeeld doet volgen!

Hoe kunt u zelf zorgen voor een veilig gebouw? Lees verder

[i] Bron: https://www.bd.nl/brabant/50-000-varkens-dood-bij-acht-grote-stalbranden-in-2017~a888d1e0/