Leiden,
20
februari
2020
|
10:11
Europe/Amsterdam

Met compartimenteren plantenziektes beheersbaar houden?

“Dit bedrijf toont risicoleiderschap. Ze gaan voor lange termijn duurzaam rendement, blijven vernieuwen in een veranderende wereld en werken samen met verschillende partijen. De manier waarop zij bezig zijn met risico’s, hygiëne, technologie en processen maakt hen een terechte winnaar van deze prijs”. Aldus Jaap Breugem tijdens de uitreiking van de Interpolisprijs Toekomstgerichte onderneming op het Hortigala in november jl.

Samen met risicospecialist glastuinbouw Tom Kester en pr-medewerker Annemarie van Dam bracht hij een felicitatiebezoek aan Vreugdenhil Young Plants. Directeur Martin Uittenbroek is trots op de prijs. “We doen dit met zijn allen. Juist ook het personeel komt met ideeën. Dan kom je veel verder”. Hij vertelt over de uitbreidingen van Young Plants. De kern van het bedrijf draait om tomaten-, paprika- en komkommerplanten. “We zien nu een sterke groei in het uitgangsmateriaal van sierteelt. Wij maken jonge plantjes voor grote klanten”. Vreugdenhil levert aan grote ondernemers die zich ontwikkelen richting veredeling. Omdat zij hun productie willen uitbesteden, komen ze bij ons. Wij zijn in staat om massale productie te leveren door onze mechanisatie, we hebben daarom nu steekrobots.

“7 tot 8 keer per dag verkleden, dat is niet zo’n feest”
Het gesprek gaat al gauw naar de uitdagingen waar zijn bedrijf en de hele sector mee te maken hebben. Uittenbroek: “Als het gaat over de toekomst heb je niet alleen te maken met jezelf, maar ook met de mensen met wie je je bedrijf runt en met de hele tuinbouwsector. Al jaren wordt bij ons dagelijks alle bedrijfskleding gewassen voor zowel vaste medewerkers als uitzendkrachten en worden bezoekers in een pak gehesen. Inmiddels is dit al niet meer afdoende en wordt ook een aantal medewerkers gedwongen zich meerdere malen in een pak te hijsen om zich te verplaatsen tussen de verschillende afdelingen. Dat is niet zo’n feest, het vraagt begrip en professionaliteit van de medewerker. Het is mooi om te zien hoe dit gedragen wordt en interne processen hierdoor naar een hoger niveau getild worden. Verandering is nodig en dat doe je met elkaar. Dan is het knap hoe we dat voor elkaar krijgen.

Het belang van naleven van hygiëneprotocollen
Tom Kester, risicospecialist: “Het naleven van de hygiëneprotocollen heeft lang op een te laag pitje gestaan in de sector, gelukkig gaat het nu al een stuk beter, hoewel ik bij veel bedrijven toch nog zo binnen kan lopen. Van zaadbedrijf via plantenkweker tot aan productie.. Ook de karren van de veiling moeten steeds weer schoongemaakt worden. Veel ondernemers schaffen nu gelukkig bedrijfskleding aan en zijn consequent met handen wassen”. Uittenbroek herkent dit als geen ander, juist ook omdat zijn bedrijf levert aan andere tuinbouwondernemers: “Wij zijn vanaf 2011 GSPP gecertificeerd en hebben hygiëne al heel lang ingebed in de gehele bedrijfsvoering. Onze medewerkers denken mee over bijvoorbeeld logistieke stromen. Hoe gaat dat met die karren, waar wassen we de handen? Tenslotte gaat het om de toekomst van het bedrijf “.

Er komt een oplossing voor plantenziektes
Denkkracht en ideeën van de werkvloer én van partners

Uittenbroek is optimistisch als het gaat over plantenziektes: “Er komt echt een oplossing”. Samen met een aantal partijen uit de tuinbouw is hij op zoek naar oplossingen. Iedere 6 weken overlegt hij met tomatentelers en partijen als Koppert, van Iperen en LTO . “We proberen het TOBRFV virus de wereld uit te krijgen en zijn daarmee goed op weg. Bij toeval kwamen wij in contact met een bedrijf dat geneesmiddelen maakt voor paarden. Uit die hoek kwam een enzympreparaat wat goed lijkt te werken op ziektes, virusziektes, bacterieziektes in planten. Het onderzoek is nog in het beginstadium, maar recente proeven wijzen in ieder geval uit dat er licht komt aan het einde van de tunnel. Je ziet dan dat denkkracht én ideeën van de werkvloer én van partners komen.

Moet je bij nieuwbouw niet ook compartimenteren om plantenziektes uit te bannen?
Uittenbroek vraagt het met enige aarzeling. Hij kijkt verder dan de maatregelen die vandaag genomen kunnen worden en laat daarmee zien dat hij niet voor niets is verkozen tot toekomstgerichte onderneming. “Onze klanten zullen deze vraag niet leuk vinden en toch vraag ik Interpolis hier over na te denken. Als ondernemers een kas bouwen, dan is dat meer dan 10 ha. Waarom geen compartimenten van bijvoorbeeld maximaal 5 ha bij nieuwbouw? Niet alleen goed bij het tegengaan van brandverspreiding maar ook in verband met ziektes”. Jaap Breugem reageert: “Interpolis zit aan tafel bij veel verschillende partijen als het gaat om risico’s. Met verzekeren is niet alles op te lossen. Ook rondom de plantenziektevraagstukken zijn wij in gesprek. Veel beter is voorkomen op alle fronten. Hygiënemaatregelen zijn heel belangrijk. De compartimenteringsvraag om plantenziektes buiten de deur te helpen houden is zeker interessant om verder te bespreken met de belanghebbenden”.