28
april
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vijf tips voor uitbaters en feestvierders tijdens-koninginnedag

TILBURG - 28 APRIL 2010 - Aanstaande vrijdag kleurt Nederland oranje. En viert de Nederlandse bevolking de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. De weersvoorspellingen zijn redelijk te noemen. Veel uitbaters gebruiken buitentaps om feestende mensen te voorzien van een drankje. Verzekeraar Interpolis geeft op basis van inzichten uit het verleden nog snel een top 5 van tips voor zowel uitbaters als feestvierders om er een gezellig en veilig feest van te maken.

Uitbaters
1. Bekabeling tijdelijke bars
Café-eigenaren wordt geadviseerd vooral op te letten met bekabeling achter tijdelijke bars. Deze bars lekken veelal bier en water, wat gevaarlijke situaties kan opleveren in combinatie met elektriciteit.
2. Voldoende ventilatie & bereikbaar­heid nooduitgangen
Goede ventilatie, met name in ruimtes waar veel mensen zich bevinden, kan veel problemen voorkomen. Ook nooduitgangen dienen bij extra drukte te allen tijde toegankelijk te zijn bij calamiteiten. Zet hier dus geen tijdelijke bars of DJ-boots voor.
3. Goed vastmaken eventuele buitententen
Een windvlaag moet de boel niet kunnen ‘optillen’. Zorg dat alles goed vaststaat.
4. Gebruik brandwerende versieringen
Het gebruik van brandwerende versieringen is niet enkel relevant met kerst. Juist doordat hier op andere momenten minder aandacht voor is, ontstaan soms gevaarlijke situaties
5. Bescherm het gehoor
Voor uitbaters die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in harde muziek staan, is het gebruik van oordoppen aan te raden. Zet de muziek vooral niet te hard, let op het aantal toegestane decibel.

Feestvierders
1. Geef je huis een bewoonde indruk
Voor alle Koninginnedagvierders geldt, laat je woning veilig achter als je gaat feesten; Geef het een bewoonde indruk.
2. Vermijd gebruik frituurpan na een dag/avond uit.
Als je weer thuiskomt, laat dan de frituurpan uit: je zult niet de eerste zijn die in slaap valt en de frituurpan vergeet.
3. Voorkom autoschade
Ga je er met de auto op uit, parkeer deze dan niet in een drukke uitgaansroute.
4. Laat waardevolle spullen thuis
Laat natuurlijk geen waardevolle spullen in je auto achter. Beter nog: neem helemaal geen waardevolle spullen mee. In het feestgedruis is een jas of telefoon zo weggehaald of verloren.
5. Glaasje op…
En mocht je een glaasje te veel op hebben, laat de auto dan staan.

Interpolis geeft zowel de uitbaters als de bezoekers nog een laatste tip mee:
Maak er een gezellig en veilig feest van!

Preventie
Interpolis wil dat mensen en bedrijven zich niet zomaar klakkeloos verzekeren, maar een bewuste afweging maken. Rob Coolen, directeur Interpolis: “Wij vinden dat er meer is dan verzekeren alleen om met risico’s om te gaan. Preventie is een eenvoudige en gemakkelijke oplossing om schade te voorkomen. Geld verzacht immers niet alle leed. Brengt geen gevoel van veilig­heid terug na een verwoestende brand of een inbraak. Daarom wijst Interpolis ondernemers en consumenten op de zaken waarmee ze vooraf rekening kunnen houden.”