Tilburg,
17
januari
2017
|
16:09
Europe/Amsterdam

De vijf meest voorkomende vorstschades in en om het huis

Blog-interview met Anja van Kleijngeld

Samenvatting

Nathalie sprak met Anja van Kleijngeld over typische vorstschades. Anja geeft vooral ook tips hoe je deze schades kunt voorkomen.

Temperaturen onder de nul. Heb jij al gekeken naar je buitenkraantje? Het aftappen van je buitenkraantje is één van die voorbereidingen op koud weer. Maar welke schades zijn nou typische ‘vorstschades’? En hoe kan je het risico op deze schades zoveel mogelijk beperken? Ik sprak met Anja van Kleijngeld, van Kleijngeld Bouw, Onderhoud en ontwikkeling in Waalwijk. Zij zijn één van onze ‘mannetjes’.

Schoon- en leegmaken van afvoer en goten
Als er veel sneeuw valt die op daken blijft liggen kan dit problemen geven. Het eerste probleem is de sneeuwdruk. Het gewicht van sneeuw is behoorlijk zwaar en kan problemen opleveren voor bijvoorbeeld golfplaten daken. Een tip is om de sneeuw er, als mogelijk, vanaf te vegen.
“Ook wateroverlast komt veel voor” vervolgt Anja. Een tweede en veel voorkomende schade als gevolg door sneeuw. “Een laag sneeuw geeft veel water als het gaat smelten. Als dat water niet goed weg kan, dan geeft dit mogelijk wateroverlast. “We zien best veel dat mensen de afvoeren van daken en de dakgoten niet goed bijhouden. Een klein scheurtje in een plat dak, wat normaal geen probleem geeft, kan op zo'n moment wél de oorzaak zijn voor waterschade in huis.”

Kapot gevroren waterleidingen
Ja, klappende buitenkraantjes komen veel voor” aldus Anja. “Een buitenkraan die niet is geïsoleerd en niet is afgetapt. Maar ook waterleidingen aan buitenmuren die niet geïsoleerd zijn. Je ziet dat vooral bij oudere huizen. Soms kunnen mensen dit ook niet voorkomen maar soms ook wel." zegt Anja. “Je ziet vaak dat mensen hun wasmachine in de berging of schuur zetten met stenen muren. Als die schuur niet is geïsoleerd, kun je met bevroren waterleidingen te maken krijgen.”

Zet de verwarming in de winter niet lager dan 15 graden Celsius
Anja van Kleijngeld Bouw, Onderhoud en Ontwikkeling

Een falende CV-ketel
Een niet werkende verwarming, een behoorlijk vervelend probleem als het koud is. De kou trekt in je huis en je moet het stellen zonder warm water. En dat juist in de winter! Vreselijk. Zet de verwarming niet lager dan 15 graden Celsius en bespaar niet op onderhoud zegt Anja daarover.

Condens aan de binnenkant van je raam
Het komt veel voor en komt door ‘woonvocht’ zoals dat heet. Dat is vocht door koken, douchen en uitgeademde lucht. Je ziet het vooral in de ochtend, als de temperatuur het laagst is. Het hoeft niet direct een probleem te geven, als de ventilatie in de woning voldoende is, zou het vanzelf moeten verdwijnen. Dat is alleen niet altijd het geval. Plaats in dat geval een goed ventilatiesysteem of, een goedkopere oplossing, ventileer regelmatig door. Dus ook in de winter, je raam open zetten.

Vorstschade aan je woning? Wat nu?
Op je woonhuis/opstalverzekering zijn vorstschades meestal gewoon verzekerd. Denk aan schades aan waterleidingen of waterschade binnen in de woning door neerslag. Bij een schade, is het wel slim om zo snel mogelijk in actie te komen. Bij Interpolis kunnen we een bedrijf zoals Kleijngeld onderhoud voor je inschakelen. Zij lossen de schade voor je op zonder dat je daarvoor de rekening ontvangt. Wanneer een schade het gevolg is van te weinig onderhoud aan Cv-ketel, het dak of afvoeren, dan zal een verzekeraar dit niet vergoeden. Ook schades door problematische ventilatie vallen niet onder de dekking. Daarom kun je ze beter zoveel mogelijk proberen te voorkomen.