12
februari
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vier gezellig en veilig carnaval

Tilburg, 12 februari 2015 - 

Dit weekend barst in met name het zuidelijke deel van Nederland carnaval los. Hele gemeenten veranderen in hossende en feestende mensen massa’s. Verzekeraar Interpolis heeft zijn roots in het Brabantse Tilburg en wenst iedereen een fijn carnaval. En geeft op de valreep nog wat tips om er vooral een gezellig en veilig feest van te maken.

Uitbaters

We adviseren café-eigenaren op te letten met bekabeling achter tijdelijke bars. Deze bars lekken veel bier en water, wat gevaarlijke situaties kan opleveren in combinatie met elektriciteit.
Ook wordt er gewezen op goede ventilatie, met name in ruimtes waar veel mensen zich bevinden. Voor uitbaters die vijf dagen in harde muziek staan, is het gebruik van oordoppen aan te raden.

Dievengildes weten dat er tijdens carnaval flinke bedragen worden omgezet. Stort bedragen daarom tijdig af en desnoods met 2 personen. Laat het geld niet onbeheerd achter in de horecagelegenheid.
 

Bouwers

De laatste puntjes op de i zetten, nog snel even de verf laten drogen… Pas op met föhns en droogmachines. Veel wagens bestaan uit papier, wat zeer brandgevaarlijk is. Hetzelfde geldt voor het in elkaar lassen van wagens. Ieder jaar ontstaat er zo een aantal branden. Voordat je meerijdt in de optocht: controleer of je wagen stabiel genoeg is. Omstanders mogen niet in gevaar komen omdat de wagen het halverwege begeeft. En rij je in gemotoriseerd voertuig, gebruik dan geen alcohol.

Een aanbeveling vanuit Interpolis is om per gemeente een locatie aan te wijzen waar carnavalsverenigingen kunnen bouwen. Zo kan beter toezicht worden gehouden op de stevigheid van de constructies en de veiligheid tijdens het klussen (op gebied van brandveiligheid en persoonlijke ongelukken).
Veel agrarische bedrijfsgebouwen worden jaarlijks tijdelijk omgetoverd tot werkplaats voor carnavalswagens. Meer tips om veilig carnavalwagens te bouwen vind je hier.
 

Hossers

Voor alle carnavalsvierder geldt, laat je woning veilig achter als je gaat feesten. Geef het een bewoonde indruk. Als je weer thuiskomt, hoe verleidelijk ook, laat de frituurpan liever uit: je zult niet de eerste zijn die in slaap valt en de frituurpan vergeet.
Ga je met de auto naar de kroeg, parkeer deze dan niet in een drukke uitgaansroute. Laat natuurlijk geen waardevolle spullen in je auto achter. Beter nog: neem helemaal geen waardevolle spullen mee. En nog beter, laat je auto liefst helemaal thuis!
In het feestgedruis is een jas of telefoon zo weggehaald of verloren.
Rijd je tijdens carnaval met je trekker met aanhangwagen mee in een optocht? Neem dan alleen mensen mee als je hiervoor degelijke zit- of staanplaatsen hebt.
Maar de belangrijkste tip voor zowel de uitbaters, bouwers als hossers luidt toch wel: Heb een gezellig carnaval!
 
.