03
maart
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Veilig carnavallen doe je zo

, 03 maart 2011 - 

Tilburg, 3 maart 2011 - Dit weekend barst carnaval los in, met name het zuidelijke deel van, Nederland. Complete gemeenten veranderen in hossende en feestende mensenmassa's. Verzekeraar Interpolis - met zijn roots in het Brabantse Tilburg - heeft onder een aantal Brabantse en Limburgse café-eigenaren gratis preventiechecks uitgevoerd. Om hen te wijzen op mogelijke onveilige situaties en hen te helpen deze weg te nemen. Zodat het carnavalsfeest een gezellig én veilig feest wordt.

De verzekeraar voerde de preventiechecks uit, omdat het als geen ander weet wat het met café-eigenaren en diens klanten doet als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Met een aantal eenvoudige maatregelen is dit risico vaak te verkleinen of zelfs te voorkomen. Interpolis directeur Rob Coolen: "Onze uitgebreide kennis en ervaring zetten we dan ook graag in om te helpen bij het wegnemen van risico's. Want verzekeren is niet de enige oplossing."

Resultaten Preventiechecks
Gelukkig zijn de meeste café-eigenaren goed op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen. Als het gaat om elektravoorzieningen is er nog wel de nodige winst te behalen met eenvoudige preventiemaatregelen, bleek uit de preventiechecks. Uit de schadecijfers van Interpolis blijkt bovendien dat in 35% van de schadegevallen door brand bij bedrijven, elektra de veroorzaker was. Elektra bij uitbaters Brand door elektra kan worden voorkomen met permanente preventieve maatregelen. Door bijvoorbeeld tijdens de bouw al extra leidingen aan te leggen voor van elektravoorzieningen, zodat bij het plaatsen van een extra bar of geluidsinstallatie niet met noodhaspels gewerkt hoeft te worden. Als er toch met verlengsnoeren en/of verdeeldozen wordt gewerkt, raadt de preventiespecialist van Interpolis aan deze direct aan te sluiten op een vaste wandcontactdoos, ervoor te zorgen dat deze waterdicht zijn en voorzien zijn van een eigen zekering. De kans op oververhitting of kortsluiting door vocht wordt zo beperkt. Ook moeten de kabels goed vastliggen om ervoor te zorgen dat klanten of personeel niet struikelen over losliggende kabels.

Deurbeleid & afstorten
Tijdens carnaval is het belangrijk dat de feestvierders genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen. Zo voorkom je een claustrofobische gevoel, irritaties en mogelijk opstootjes. Daarom is het verstandig het aantal bezoekers bij binnenkomst te tellen, zodat er nooit teveel mensen binnen zijn. Ook raadt Interpolis aan alleen ervaren personeel in te zetten, zodat iedereen de kroeg en het beleid goed kent en feilloos op elkaar ingespeeld is. Vervelende of gevaarlijke situaties worden hierdoor snel herkend. Dievengildes weten dat er tijdens carnaval flinke bedragen worden omgezet. Stort bedragen daarom tijdig af en desnoods met 2 personen. Laat het geld niet onbeheerd achter in de horecagelegenheid.

Veilig carnavalswagens bouwen
De preventiespecialisten controleerden ook een aantal locaties waar carnavalswagens worden gebouwd. Hieruit blijkt dat de bouwers over de basiskennis beschikken van 'veilig bouwen', maar dat sommige situaties te wensen overlaat. Een aanbeveling vanuit Interpolis is om per gemeente een locatie aan te wijzen waar carnavalsverenigingen kunnen bouwen. Zo kan beter toezicht worden gehouden op de stevigheid van de constructies en de veiligheid tijdens het klussen (op gebied van brandveiligheid en persoonlijke ongelukken).

Interpolis & Preventie
Ruim tien jaar geleden was 'glashelder', in de zin van duidelijke voorwaarden en begrijpelijke verzekeringen, vernieuwend in de verzekeringsbranche. Dit heeft zich verder ontwikkeld tot het appèl om alleen te verzekeren wat er echt toe doet, met Interpolis Verzekeringscheck® als glashelder hulpmiddel. Ook breidden we ons aanbod uit met mannetjes, die concrete hulp bieden bij schade. Nu gaat Interpolis nog een stap verder, door te zeggen dat er naast verzekeren nog een glasheldere oplossing is: preventie. Niet alleen omdat dit de schadelast reduceert, maar vooral omdat het klanten helpt emotionele schade te voorkomen en beperken, iets wat verzekeringsproducten of mannetjes niet kunnen. Naast preventieadviezen bieden we in de online Preventiewinkel (www.interpolis.nl) verschillende handige producten om preventie makkelijk te maken, waaronder brandveiligheidpakketten, met daarin onder andere impregneermiddel voor versieringen en LED feestverlichting.

 
.