15
oktober
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Veel kritiek op plannen sociaal stelsel voor ZZP’ers

Tilburg, 15 oktober 2014 - 

​Interpolis begrijpt de standpunten en gelooft in inzicht in ondernemersrisico’s
 
Werkgeversvereniging AWVN heeft maandag 13 oktober zijn plannen voor een nieuw sociaal stelsel gepresenteerd aan minister-president Rutte. Alle werkenden zouden verplicht een pensioen moeten kunnen opbouwen in het sociale zekerheidstelsel. Ook voorzieningen voor WW, ziekte en arbeidsongeschiktheid zouden voor zzp’ers beschikbaar moeten zijn. Het plan krijgt echter behoorlijke kritiek van verschillende zzp-organisaties, waaronder Zzp Nederland zoals te lezen is in verschillende landelijke media.
 

Ondernemen betekent risico’s nemen

Maarten Post, voorzitter Zzp Nederland vindt het onwenselijk om zzp’ers op een aantal punten verplicht mee te laten doen: "Zzp’ers zouden volgens deze plannen bijvoorbeeld verplicht worden mee te betalen aan de ww, maar het is moeilijk vast te stellen of een zzp’er werkloos is. Die heeft immers geen vast dienstverband.".
 

Interpolis begrijpt deze standpunten

Ondernemen betekent nu eenmaal kansen pakken en risico’s nemen. Wel is het belangrijk om als ondernemer goed inzicht te hebben in je bedrijfsrisico’s en je af te vragen wat je kan gebeuren als ondernemer. Hoe lang kan je zonder inkomen? Echter, veel dingen kun je zelf doen om de kans hierop te verkleinen en je risico’s te beperken. Dit geldt ook voor arbeidsongeschiktheid.
 

Arbeidsongeschiktheidsrisico verkleinen

Arbeidsongeschiktheid is het enige wat de voorzitter van Zzp Nederland wel zou willen bespreken. Maarten Post licht toe: "Arbeidsongeschiktheid is universeel en niet te voorzien. Dat zouden we eventueel met zijn allen kunnen delen, maar niet op verplichte basis."
 

Doe de check met onze arbeidsongeschiktheidstool

Bij Interpolis geloven we in het goed in beeld hebben van je risico’s en op basis hiervan bepalen wat je kunt doen om deze te verkleinen. Arbeidsongeschiktheid is een groot ondernemersrisico. Met onze arbeidsongeschiktheidstool kun jij checken wat je zelf allemaal al kunt doen om de kans hierop te verkleinen. 
 
Bron: NU.nl
 
.