Leiden,
07
oktober
2020
|
09:10
Europe/Amsterdam

Wist u dat luchtramen ook kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt ?

Samenvatting

De temperaturen dalen weer langzaam. In moderne kassen is het temperatuurverschil tussen de lucht bij het gewas en de lucht bij het luchtraam vaak groot. Hoe voorkomt u problemen door vastvriezende luchtramen?

Luchtramen kunnen vastvriezen bij temperaturen rond het vriespunt
Dit komt onder andere door uitstraling, en door isolatie van de schermen naar onderen toe. Dit is het geval bij nachtvorst. Door meerdere schermen en dichter wordende kassen is het vaker kouder boven het bovenste scherm. Hierdoor kunnen de rubbers van de luchtramen vastvriezen aan de aluminium kasdekken. Theo Herngreen, technisch specialist glastuinbouw: “Elk jaar komt het voor dat luchtramen worden opengezet zonder dat ondernemers in de gaten hebben dat ze bevroren zijn. Het temperatuurverschil tussen de kaslucht en de ramen is groot en de temperatuurvoelers of aparte meetboxen hangen niet altijd boven het scherm. De rubbers van de luchtramen beschadigen hierdoor, of nog erger: het luchtmechaniek en de opdrukkers zijn vervormd of gebroken.

Het gevolg: veel schade en vertraging van productie
Als de luchtramen vastgevroren zitten aan het kasdek, kan het luchtmechaniek met de trek/duwbuis vervormd zijn en kunnen de opdrukkers kapot zijn. Hierdoor is het hele luchtmechaniek kapot en kunnen luchtramen niet meer open. Als dan ook luchtramen kapot gaan, kan bij groente (bijvoorbeeld tomaten) 6 weken niet geoogst worden in verband met de voedselveiligheid. Dit is een enorme schade. Het duurt een paar weken voordat de opdrukkers en het luchtmechaniek hersteld zijn. De bestelling van materialen en het demonteren en monteren van de mechaniek kost tijd. hierdoor is het kasklimaat niet goed te regelen. 

De oplossing is eenvoudig: Meet de temperatuur ook boven het scherm
Dat kan eenvoudig door daar ook een temperatuurvoeler te hangen. Ook een temperatuurvoeler aan het aluminium deksysteem geeft veel inzicht in de temperatuur van het dek. U weet dan wanneer u de luchtramen veilig kunt openen.

Laat de temperatuur boven het scherm niet onder de + 40C komen
Dit geldt zeker in de vroege ochtenduren. Let op: + 40C is een advies, afhankelijk van het winterse weer kan het in uw situatie anders zijn. Houd de temperatuur goed in de gaten.

Wat kunt u verder doen om overlast, onnodige stilstand van installaties en hoge kosten door vorst te beperken?