25
juli
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vakantiegangers in Servië krijgen geld terug

,  - 

 

TILBURG, 25 JULI 2008 - Het Servische ‘groene kaartenbureau’ komt automobilisten die problemen ondervinden met hun verzekeringsbewijs bij de Servische grens, tegemoet. Het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars heeft daarvoor het initiatief genomen en gaat de teruggave van ten onrechte betaalde premies voor zogeheten grens­verzekeringen coördineren.

Het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars (het Nederlandse ‘groene kaartenbureau’) kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van Nederlandse automobilisten die met hun groene kaart Servië niet in konden. Het probleem zat ’m in het feit dat Servië op veel groene kaarten nog met de landcode ‘SCG’ wordt vermeld, terwijl de officiële aanduiding in juli 2007 is veranderd in ‘SRB’. Tussen de groene kaartenbureaus is vorig jaar afgesproken dat groene kaarten met de oude benaming nog tot juli 2009 worden erkend.

In de praktijk bleek die afspraak echter niet te worden nagekomen. Automobilisten met een nog geldende groene kaart met de letters ‘SCG’ werden niet toegelaten en moesten een grens­verzekering afsluiten of zelfs een boete betalen. Het Nederlandse groene kaartenbureau zocht daarom contact met de Council of Bureaux en het Servische bureau. Intussen is een regeling getroffen om het ten onrechte betaalde geld te restitueren. Om daarvoor in aanmerking te komen, kunnen zowel verzekeraars als verzekerden een kopie van de geldige groene kaart, de verzekeringsgegevens en de afgesloten grens­verzekering met betalingsbewijs naar het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars sturen. Alle opgaven worden verzameld en begin oktober naar Servië gestuurd. Her Nederlands Bureau betaalt daarna de terug ontvangen bedragen door.

Nieuwe groene kaart

Het Servische bureau doet er inmiddels alles aan om de problemen op te lossen. Desondanks adviseert het Nederlandse groene kaartenbureau mensen die nog van plan zijn naar of door Servië te reizen, bij hun verzekeraar een groene kaart met de aanduiding ‘SRB’ op te vragen. Lukt dat niet, dan kan de automobilist op  www.nlbureau.nl (onder ‘Downloads’) een verklaring downloaden waarin in het Engels en Servisch wordt uitgelegd dat groene kaarten met de letters ‘SCG’ tot juli 2009 geldig zijn. De verklaring geeft echter geen garantie om zonder problemen te worden doorgelaten.

.