Leiden,
16
november
2017
|
08:59
Europe/Amsterdam

Theo Akerboom: “Als je een onderhoudsplan maakt krijgt het status”

Samenvatting

"Gedurende de crisis hebben veel ondernemers bezuinigd op onderhoud. Je kunt geen geld uitgeven als je portemonnee leeg is. Als er wat financiële ruimte komt, is het goed om weer naar je investeringen én je onderhoud te kijken”. Dat zegt Theo Akerboom, freesiateler uit Roelofarendsveen. Hij maakte 5 jaar geleden al een plan met ‘wat zou moeten’. Want geen ondernemer zit te wachten op stilstand, brand of afzetverlies.

Maar waar vandaan begin je te werken?
Theo begint vanuit zijn doelstellingen rondom de productie. De afwegingen die hij maakt zijn gebaseerd op optimale productie en rendement. Het inhalen van achterstallig onderhoud, voorkomen van storingen en vervangen van onderdelen past in dit plaatje. Zo optimaliseren nieuwe schermdoeken zijn teelt en is de lichtopbrengst van nieuwe lampen groter dan van zijn oude lampen. De keuzes die hij maakt hebben natuurlijk te maken met de financiële mogelijkheden om te investeren. Kies je nu voor vervanging van lampen of wacht je op de ontwikkelingen rondom LED verlichting? Wanneer kun je de brandbare isolatie vervangen? Als je uitstelt, komt dan de brandveiligheid niet in het gevaar?

Als je een onderhoudsplan maakt, krijgt het status
“In ons jaarplan stellen we vast wat prioriteit heeft. We werken vanuit een lijst die we opstelden. We lopen installaties na om zo min mogelijk storingen te krijgen. Op basis van ons plan, weten we welke apparatuur op welk moment vervangen moet worden.” Theo is blij met deze methodiek. ”Ik dwing mezelf om mijn administratie op orde te houden, want pas als je een onderhoudsplan maakt, krijgt het status”.

Hoe pakt u dat aan? Een plan? Gewoon doen?
Goed onderhoud heeft veel voordelen. Zo zijn er in de afgelopen jaren aanzienlijk minder watersilo’s geklapt door regelmatige keuringen, en zijn door de uitvoering van elektrakeuringen minder branden ontstaan. Hoe zorgt u dat voor een veilig gebouw en goed functionerende apparatuur? Gewoon doen? Laat u zich helpen?

Wilt u meer weten? Interpolis denkt graag mee over het uitvoeren van onderhoud
Wilt u meer weten over de voordelen en manier van uitvoeren van onderhoud van uw kas, gebouw, brandvertragend schermdoek, assimilatiebelichting, de elektrische installatie, de WK-installatie en generatorschakelaar, watersilo’s en rookgasreinigers ? Interpolis denkt graag mee over het uitvoeren van onderhoud. Wilt u meer weten? Bekijk dan de website van Interpolis of vraag meer informatie bij uw adviseur