10
november
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Stoppen 600 jongeren smartphonegebruik achter het stuur?

Tilburg, 10 november 2015  -  ​600 automobilisten in de leeftijd van 18 tot 24 jaar starten vandaag een experiment van twee maanden met de AutoFocus app, om te onderzoeken of ze het gebruik van hun smartphone in de auto kunnen afleren. Interpolis wil - in samenwerking met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Veilig Verkeer Nederland (VVN)-  op deze manier veilig rijgedrag stimuleren en direct belonen.

 

​De AutoFocus app helpt om aandacht op de weg te houden

Jongeren veroorzaken 5 tot 7 keer meer verkeersongevallen dan ervaren weggebruikers. Afleiding in het verkeer, door het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur, speelt daarbij een grote rol, zo blijkt uit onderzoek van SWOV. Om veilig rijgedrag onder jongeren te bevorderen introduceert Interpolis de AutoFocus app. Met deze app gaan 600 jonge bestuurders de uitdaging aan om twee maanden hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken. Tijdens dit SlimOpWeg experiment beloont de AutoFocus app hen als zij zich tijdens het autorijden niet laten afleiden door hun mobiele telefoon. Om punten te verdienen mogen zij hun smartphone tijdens een autorit niet gebruiken.

Deelnemers delen hun ervaringen

1 op de 4 Nederlanders gebruikt zijn smartphone achter het stuur. Echter, als je 3 seconden op je mobiel kijkt, ben je al de lengte van een voetbalveld verder. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Zo weet ook Robin (20), student en deelnemer van het experiment: “Ik heb vorig jaar blikschade gehad omdat ik in de auto was afgeleid door mijn telefoon.” Bijna de helft van de jongeren in Nederland gebruikt de smartphone achter het stuur, terwijl ze zich er bijna allemaal (84%) van bewust zijn dat dit levensgevaarlijk is. Dat geldt ook voor Frédérique van den Boomen (24). “Ik doe heel veel met social media, ook achter het stuur. Ik weet dat ik het niet moet doen, maar het is lastig om niet even te appen onderweg. Ik ben benieuwd of ik dit gedrag met de AutoFocus app kan afleren

Ook Interpolis doet mee!

Interpolis vindt verkeersveiligheid een belangrijk maatschappelijk thema. Vandaar dat ook 60 Interpolis-medewerkers de AutoFocus-app gaan testen. Arné van den Boom, directeur Interpolis: “Door het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, komen jaarlijks in Nederland tientallen mensen om. Interpolis zoekt samen met klanten en externe organisaties naar concrete oplossingen om risico’s terug te dringen en veiligheid te bevorderen. Met dit experiment onderzoeken we in samenwerking met SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) of de AutoFocus app bijdraagt tot een veiliger rijgedrag van automobilisten. En uiteraard doe ik zelf ook mee.”

Autoprogramma SlimOpweg moet verkeersveiligheid vergroten

Interpolis heeft in juli 2015 het innovatieve 2-jarige autoprogramma ‘SlimOpWeg’ gelanceerd, met als doel de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten. Ook wil Interpolis hiermee de schadelast met 25 % verminderen, waardoor de verzekeringspremie van risicogroepen verlaagd kan worden. Door middel van een aantal experimenten (rijvaardigheidstrainingen; gebruik AutoFocus app)  zoekt Interpolis naar slimme oplossingen om de verkeersveiligheid te vergroten, waarvan de meest effectieve uiteindelijk ook in haar producten zullen worden verwerkt.