16
juli
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Schade door noodweer veertig miljoen

Tilburg, 16 juli 2010 - Particuliere - en zakelijke klanten van Interpolis hebben zes miljoen euro schade gemeld die is veroorzaakt door het noodweer dat afgelopen woensdag (14 juli) over Nederland trok. Daarnaast vielen zware klappen in de glastuinbouw. De schades van afgelopen woensdag in die sector worden geraamd op een bedrag tussen de vijftien en twintig miljoen euro en moeten worden opgeteld bij de bovengenoemde zes miljoen.

Deze bedragen komen bovenop de vijftien miljoen euro schade van het noodweer van de dagen daarvoor (zaterdag 10 en maandag 12 juli). Interpolis houdt er rekening mee dat het bedrag van de schade door noodweer voor zijn klanten oploopt tot meer dan veertig miljoen.De meeste meldingen van het noodweer op woensdag kwamen uit het noordelijk deel van Limburg, Gelderland, de Veluwe en Noord-Brabant. In tegenstelling tot eerder deze week, toen vooral heftige regenval, hagel en onweer de oorzaak van de schade was, waren het nu rukwinden of windhozen die een spoor van vernieling achter lieten. Interpolis heeft het aantal medewerkers aan de telefoon verder verhoogd. Op donderdag zaten ongeveer vierhonderd medewerkers klaar om de schades van klanten in ontvangst te nemen. In totaal werden er donderdag 9.000 klanten te woord gestaan. Het aantal nieuwe schademeldingen bedroeg die dag een kleine 3.000. Enkele honderden klanten worden door experts bezocht. Zij zorgen ervoor dat de herstelwerkzaamheden zo snel mogelijk in gang worden gezet.
Opvallend is de mate waarin in de kop van Limburg is getroffen. Iets minder dan de helft van alle meldingen (1400) die Interpolis binnenkreeg kwamen uit dit gebied. Vooral agrariërs zijn zwaar getroffen. In de glastuinbouw gingen niet alleen ruiten van kassen aan diggelen, maar complete staalconstructies werden weggeblazen. De vernielde kassen leveren ook forse schadeposten op vanwege de gewassen die verloren zijn gegaan. Bijvoorbeeld komkommers en paprika’s zijn typisch producten die nog tot het einde van zomer inkomsten genereren. De oogst was nog maar amper begonnen. De experts en taxateurs van Interpolis zijn volop bezig de getroffen bedrijven te helpen en de schade vast te stellen.