Leiden,
04
maart
2022
|
12:56
Europe/Amsterdam

Reparatie stormschade in de glastuinbouw kan lang duren, begin alvast met herstel

vaste noodwand van noppenfolie

De stormen Dudley, Eunice en Franklin zorgden voor veel schade in de land- en tuinbouw. Inmiddels zijn ruim 3.200 agrarische schades gemeld, waarvan 1.000 meldingen uit de glastuinbouw. We hebben alle meldingen in behandeling. Door de grote drukte bij reparatiebedrijven, beperkte capaciteit en onvoldoende glasvoorraad kan het langer duren voordat kassen definitief gerepareerd kunnen worden.

Hoe eerder de kas dicht is, hoe sneller het kasklimaat zich kan herstellen
Daarom adviseren wij ondernemers te starten met (voorlopig) herstel van hun kas. Dit voorkomt meer schade aan de gewassen in de kas. Wacht niet op een kassenbouwer of reparateur. Begin alleen met (voorlopig) herstel als dat op een veilige en verantwoorde manier kan.  Met goede foto’s, een duidelijke omschrijving van de schade en prijsopgaves, handelen wij de schade met ondernemers af.  Onderaan dit  bericht staan voorbeelden van voorlopig herstel. 

Gewasschade? Altijd bellen!
Wij overleggen dan samen welke maatregelen voor het bedrijf passend zijn. 
 

Maak uw kasdek zo snel mogelijk, op een veilige manier, dicht

·       Gebruik bij voorkeur reparatiesets, hiermee kan het definitieve herstel iets langer wachten. Met reparatiesets kunt u noodreparaties in het kasdek snel, wind- en waterdicht uitvoeren. Of gebruik hiervoor reparatieroedes in combinatie met plexiglas of gesneden halve ruiten. U kunt deze reparaties zelf uitvoeren.

·       Is uw eigen glasvoorraad niet voldoende en kunt u geen geschikt glas krijgen? 
Gebruik dan andere materialen om de kas dicht te maken. Bijvoorbeeld plexiglas, kunststof, noppenfolie of houten platen. Schuif bijvoorbeeld kunststof platen in de roede en maak ze vast aan de naastgelegen roede. Of maak houten of kunststof planten met rachels aan de roedes en de goot vast. Deze oplossingen zijn tijdelijk en alleen geschikt om een korte tijd te overbruggen.

·       Plaats noodwanden om een onbeschadigd deel van uw kas te beschermen. 
Dit kan een oplossing zijn als de schade aan uw kas plaatselijk is. Een noodwand is alleen een goede oplossing als het totale klimaat (verwarming, scherm, water en lucht) geregeld kan worden. Hierop moet de inrichting van uw kas zijn afgestemd.

·       Bescherm gewassen in de kas preventief tegen ziektes. 
Behandel wortels en gewas preventief als dat nodig is. Controleer de populatie biologische bestrijders  in de kas. Neem extra nutriëntenmonsters en pas eventueel de bemesting aan.

·       Zorg voor een veilige werkomgeving. 
Stel verantwoordelijke medewerkers voor de veiligheid aan. Bepaal waar nog gewaswerkzaamheden uitgevoerd mogen worden, houd hierbij persoonlijke veiligheid en voedselveiligheid in de gaten. Zet het schadegebied af met linten. Informeer en instrueer medewerkers dagelijks over de voortgang en de aandachtspunten.

·       Bij  alle handelingen die u of uw medewerkers uitvoeren: denk om uw veiligheid! 
Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidshelmen, werkschoenen en handschoenen. Werk veilig op hoogte. Gebruik hiervoor de geschikte hulpmiddelen, zoals een hoogwerker, buisrailwagen met reling/valbescherming rondom. 
Kijk voor meer tips in de Arbeidscatalogus 

noodreparatie met glasNoodreparatieglas
markering van het schadegebied Markering schade met lint
noodwand met noppenfolievaste noodwand van noppenfolie
noodreparatie met houten platennoodreparatie hout