Tilburg,
05
april
2017
|
16:29
Europe/Amsterdam

Raad van Kinderen zet Interpolis aan het werk

Jongste denktank van Nederland brengt rapport uit in aanwezigheid van prinses Laurentien

Interpolis vroeg 23 Leerlingen van groep 7 van basisschool St. Caecilia uit Berkel-Enschot te onderzoeken hoe senioren langer in hun vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen. Vanochtend presenteerde de Raad van Kinderen hun bevindingen en oplossingen - van een ouderenpretpark tot dromen vervullen door middel van virtual reality - aan directie en aan de oprichter van dit bijzondere initiatief, prinses Laurentien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen weken boog de Raad van Kinderen van Interpolis zich over één van de grote vraagstukken van onze tijd: de vergrijzing. De overheid stimuleert senioren zo lang mogelijk thuis te blijven wonen – dat is vaak ook de wens van de oudere zelf. Maar hoe dat is te realiseren, is een grote vraag. Daarom vroeg de verzekeraar aan de jongste denktank van Nederland om hun licht over dit dilemma te laten schijnen.

De kinderen gingen in gesprek met onder meer hun ouders en grootouders over wensen en zorgen. Ze brachten een werkbezoek aan een woonzorgcentrum in Goirle, namen 210 enquêtes af en hielden een brainstorm om hun bevindingen uit te werken in concrete voorstellen. Tijdens de dialoogsessie vanochtend op het hoofdkantoor van Interpolis werden de voornaamste conclusies en adviezen gedeeld om ouderen te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen:

  1. Help ouderen in beweging te blijven; zowel mentaal als fysiek.
  2. Verbind ouderen met jongeren; dit voorkomt eenzaamheid en verrijkt sociale contacten.
  3. Pak een rol als aanjager; Interpolis, als betrouwbare katalysator die organisaties, initiatieven en mensen met elkaar verbindt.

De conclusies werden gekoppeld aan bijzonder creatieve oplossingen. Zo werd een woonpretpark met gelijkvloerse bungalows, brede wandelpaden en speeltoestellen voorgesteld. Een plek waar jong en oud graag vertoeven. Met het oog op valpartijen oppert de Raad een gymvloer thuis in plaats van losliggende tapijten en plavuizen. De Raad van Kinderen ziet ook de meerwaarde van preventie: Door meer te bewegen blijf je langer fit. En daar kan je op elke leeftijd al mee starten. Ook als je nog heel jong bent. Voor Interpolis ziet de Raad van Kinderen een rol als facilitator weggelegd. Interpolis kan helpen een brug te slaan tussen verschillende generaties.

Laurentien van Oranje: ‘Kinderen en ouderen zijn natuurlijke bondgenoten als het gaat om hun visie op onze samenleving: beiden bekijken de wereld vanuit een heel eigen perspectief en dat zorgt voor verrassende observaties. Zowel kinderen als ouderen zijn gebaat bij de geborgenheid van een veilig thuis. Daarom vinden zij elkaar zo goed in deze dialoog. Dat heeft mij ook vandaag weer bijzonder geraakt.’

Chantal Vergouw, Directievoorzitter Interpolis, ‘De oprechtheid van onze Raad van Kinderen, de passie en betrokkenheid waarmee zij zich op een lastig vraagstuk storten, doet veel met mij. En zet niet alleen mij, maar iedereen die hier vandaag deelgenoot van was, aan tot nadenken. Ik kan niet wachten om hun ideeën door te vertalen in concrete acties. De komende periode gebruiken we dan ook om de adviezen verder te verdiepen en vorm te geven. Maar dat we kinderen en ouderen vaker met elkaar moeten verbinden, is iets waar ik van overtuigd ben geraakt.’

De Raad van Kinderen
Prinses Laurentien is oprichter en directielid van de Missing Chapter Foundation, dat aan de basis staat van de Raad van Kinderen. De stichting heeft als missie om kinderen en besluitvormers aan elkaar te verbinden bij vraagstukken die van invloed zijn op de samenleving en de toekomst. Door de dialoog met verschillende generaties aan te gaan over maatschappelijke thema’s en dilemma’s komen zij samen tot nieuwe inzichten en ideeën, om zo vernieuwende oplossingen te formuleren. Ruim 75 organisaties verdeeld over het Koninkrijk werken momenteel samen met een Raad van Kinderen.

Interpolis is sinds 2015 verbonden als partner binnen de community van de inmiddels 80 organisaties met een Raad van kinderen.