Leiden,
17
november
2017
|
15:43
Europe/Amsterdam

Wat is het nut van een elektrakeuring?

Samenvatting

Gert van Adrichem runt een melkveehouderij in Fijnaart met 200 melk- en kalfkoeien en 150 stuks jongvee. Hij teelt gras en mais en doet het landwerk zelf. Gert neemt deel aan de sectorraad veehouderij van Interpolis. Daar is gesproken over het nut van een elektrakeuring en wat de keuring in de intensieve veehouderij heeft opgeleverd. Sinds Interpolis de elektrakeuring verplicht stelt op agrarische bedrijven, nam het aantal branden door elektra af met maar liefst 40%. Voor Gert was dat de reden om zelf te willen ervaren wat zo’n keuring inhoudt en zijn studieclub daarbij te betrekken.

Gert van Adrichem

Gert van Adrichem: Een elektrakeuring dat wil ik zelf
De melkveehouder ontving zijn studieclub, de brandweer en een elektra-inspecteur op zijn bedrijf. Hij vindt brandveiligheid belangrijk en ziet nut in het uitwisselen van praktijkervaringen.

Als de elektra-inspecteur er is, loopt hij met Gert naar de hoofdverdeler
Even wat dingen bekijken voor de groep compleet is. Bij de eerste meting signaleert hij een warme zekeringhouder. Gert reageert: “De installatie is van 2005, er waren al eerder problemen in de hoofdverdeler. De installateur heeft die toen opgelost, de zekering is vervangen. En nu is dat ding weer warm, hoe kan dat? Ik wil graag dat het hier veilig is.”

Je ziet het niet het blote oog
De inspecteur legt rustig uit: “Een klein puntje vervuiling door inbranden betekent dat er rondom de zekering geen volledig contact gemaakt wordt. Dan ontstaat er warmte. Je kunt de schroefkoppen schoon houden en af en toe aandraaien om te voorkomen dat ze inbranden.”

Op ‘elektra-inspectie’
De studieclub gaat in 2 groepen uiteen. Om de beurt mogen ze mee met de elektra-inspecteur die steeds meer vragen krijgt over voltage, spanning, aarde. Iemand zegt: “Normaal kijk ik hoe de koeien erbij staan, nu kijk ik met heel andere ogen naar het bedrijf van Gert.”

De veehouders krijgen tips:

  • Zorg dat je de verdeelkast schoonhoudt. Dat doe je door de kast goed af te dichten. Ongedierte dat aan snoeren knaagt moet je voorkomen, open draden langs isolatiemateriaal is levensgevaarlijk!
  • Het gesprek komt op aanrakingsgevaar en de verantwoordelijkheid voor personeel. Aanwezigen mogen zelf de kast bekijken met de warmtemeter. “Daar sta je niet bij stil hoe warm dat wordt.”
  • Elke aardlekschakelaar heeft een testknop, meestal blauw of met een blauwe T. Gebruik die testknop 1 keer per jaar. Dat is even vervelend, maar dan weet je daarna wel of het werkt. Je voert een soort meting uit en je houdt het mechanisme in beweging.

‘Good housekeeping’
De rondgang is gericht op wat beter kan. Iemand wil weten: “Hoe staat dit bedrijf er nu echt voor, wat is hier goed geregeld?” Daar heeft de elektra-inspecteur met Gert al over gesproken: “Op dit bedrijf zie ik normale bedrijfsrisico’s en wat hier echt goed geregeld is:

  • We hebben te maken met en ondernemer die het goed wil regelen en hiervoor ook aandacht heeft.
  • Die het lef heeft om ook aan jullie te laten zien wat beter kan.
  • En die breder kijkt dan het eigen vakgebied.

De elektrakeuring dat wil ik zelf
Van Adrichem: “Met een elektrakeuring breng je in beeld wat er moet gebeuren en je houdt het ook in beeld en onder de aandacht. De kosten vallen me eigenlijk wel mee.”

Meer weten of de elektrakeuring?

Ga naar www.interpolis.nl/elektra. Of stel uw vragen op 28 t/m 30 november aan de agrarisch specialisten van Interpolis tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem.