Leiden,
24
februari
2022
|
13:21
Europe/Amsterdam

Nieuwe kiemremmers kunnen brand veroorzaken

kiemremmers_fotoRonald310x310.jpg

Agrarisch specialist Ronald de Milliano: “De schuren van veel aardappelboeren liggen behoorlijk vol. Om hun aardappels verkoopbaar te houden gebruiken ondernemers kiemremmers. Goed voor de aardappels, maar misschien minder goed voor je bedrijf. Chloor IPC is verboden, maar een aantal vervangende middelen kunnen brand veroorzaken als je ze niet goed gebruikt. Ben je je hiervan bewust?”

Het vergassen van aardappelen moet altijd zorgvuldig gebeuren
Als ondernemer heb je toch een behoorlijk kapitaal in je schuur. Ook met de huidige middelen kan brand ontstaan, door de hitte die vrijkomt door de hete gasuitlaat van een swingfog.  De kans op brand is dan vooral groter bij het gassen door enkelwandige stalen pijpen met een kleine diameter. Als de hitte in aanraking komt met brandbaar  isolatiemateriaal in de wand van de bewaarplaats, kan een brand ontstaan die zich snel verspreidt.

Kies je nieuwe kiemremmer bewust 
Omdat gebruik van het makkelijk toepasbare Chloor IPC niet meer is toegestaan, zijn ondernemers op zoek naar een goed alternatief. Niet eenvoudig want er is best veel keus. Ik raad je dan ook aan om de juiste afweging te maken. Niet alleen voor de kiemremmer, maar ook voor de verbrander. Natuurlijk zijn kostprijs en werking van het middel belangrijk. Maar denk ook aan de brandveiligheid. Voor sommige middelen is het namelijk nodig om hogere temperaturen te gebruiken. Dat kan zorgen voor steekvlammen  als je de  ‘oude’ swingfog nog gebruikt. 

Past je apparatuur bij het middel dat je toepast?
Voor de productie van de nieuwe middelen worden doorgaans etherische oliën gebruikt. Om deze middelen toe te passen, moet apparatuur gebruikt worden die aan de nieuwste normen voldoen (zoals Cropfog, Synofog, Electrofog). Alleen op die manier kun je kiemremmers veilig toepassen. 

Let ook op deze punten:
·       Houd de omgeving bij het apparaat vrij van brandbare materialen.
·       Plaats blusapparatuur binnen handbereik.

Meer tips lees je op onze preventiekaart