22
januari
2020
|
20:00
Europe/Amsterdam

Minder afleiding door de smartphone in het verkeer door AutoModus in 2019

Interpolis app zorgt voor 4,7 miljoen kilometers zonder afleiding door de smartphone

Tilburg, 24 januari 2020 – Steeds meer Nederlanders rijden zonder afleiding door de smartphone dankzij de AutoModus-app van Interpolis. Het aantal in AutoModus-gereden kilometers is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld: in 2018 reden gebruikers 2 miljoen mobielvrije kilometers, in 2019 waren dat er maar liefst 4,7 miljoen. AutoModus, een gratis app van Interpolis, die je helpt je niet te laten afleiden door je telefoon, werd in 2018 32.000 keer gedownload tegen 55.000 downloads in 2019. AutoModus-gebruikers hebben gemiddeld 20% minder schadelast op basis van hun risicoprofiel, zo blijkt uit data van Interpolis.

Yvette Melis, verantwoordelijk voor AutoModus bij Interpolis: ‘We weten dat in 68% van de ongevallen afleiding een rol speelt. De smartphone speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom zijn we enorm trots dat in 2019 het aantal in AutoModus-gereden kilometers is verdubbeld en er 4,7 miljoen kilometers mobielvrij zijn gereden.

Goede doelen
Elke 100 kilometer die gebruikers in AutoModus rijden, levert 1 euro op voor initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Deze week werd het totale bedrag dat alle AutoModus-gebruikers in 2019 hebben gespaard, uitgekeerd aan twee verkeersveiligheidsinitiatieven. De Verkeerstuin uit Utrecht ontvangt een bedrag om kinderen en volwassenen veilig en spelenderwijs kennis laten maken met realistische verkeerssituaties. Daarnaast ontvangt het lesprogramma ‘What The App’, waarin jongeren onderzoek doen naar hun relatie met smartphones, een bedrag om nog meer werkvormen te ontwikkelen.

PhoNo moet afleiding door de smartphone op de fiets reduceren
Interpolis introduceerde in 2016 de AutoModus-app. Ondertussen hebben meer dan 200.000 mensen de app gedownload. In januari van dit jaar introduceerde Interpolis de PhoNo-app – een vergelijkbare app als AutoModus maar dan specifiek gemaakt voor jongeren die afleiding door de smartphone op de fiets moet terugdringen. Yvette Melis: ‘Uit recent onderzoek weten we dat ruim driekwart van de jongeren zegt de mobiele telefoon te gebruiken op de fiets. Jongeren die hun mobiele telefoon gebruiken fietsen langzamer, kijken minder goed en letten minder goed op andere verkeersdeelnemers. Wij geloven dat eenzelfde app als AutoModus kan werken voor jongeren en introduceerden eerder deze maand daarom PhoNo.’

Snelle x Interpolis
In een unieke samenwerking met rapper Snelle vraagt Interpolis aandacht voor het probleem van smartphonegebruik op de fiets. Om nog meer jongeren PhoNo te laten gebruiken hebben Snelle en Interpolis een competitie opgezet. Jongeren die de app downloaden en mobielvrije kilometers fietsen, maken kans op een exclusief optreden van Snelle in hun klas. De actie loopt van 10 januari tot en met 2 februari 2020. Check deze link of de PhoNo app voor meer informatie en de actievoorwaarden.