20
december
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Licht is grote vijand van inbrekers

Tilburg, 20 december 2010 – Interpolis analyseerde het aantal inbraakmeldingen dat bij de verzekeraar binnenkwam tussen 2000 en 2009. Hieruit blijkt, jaar na jaar, dat de donkere wintermaanden het populairst zijn bij inbrekers.

Maar liefst 50% van de diefstallen met braak vindt plaats in de vijf donkere maanden oktober, november, december, januari en februari. Met de langste nacht in het vooruitzicht op 21 december 2010, vestigt Interpolis de aandacht op inbraakpreventie. Want met een aantal simpele maatregelen kan inbraak in veel gevallen voorkomen worden. De verzekeraar biedt daarom preventieadvies en -producten. Want verzekeren is niet de enige oplossing.

Inbraak voorkomen
In de langste nacht, 21 december 2010, is in theorie de kans op inbraak groot omdat het dan lekker lang donker is. Uit de analyse van Interpolis blijkt ook dat de beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag een piek vertonen in het aantal inbraakmeldingen. Op deze dagen vindt 25% meer inbraken plaats dan op andere dagen in december en januari. In vergelijking met een gemiddelde dag in juli wordt zelfs ruim 2 keer zo vaak ingebroken! De gemiddelde schade per inbraak bedraagt €2900,-. Om maar niet te spreken over de angst die een inbraak met zich meebrengt na een bezoek van onbekenden aan jouw woning.

Gelukkig kun je met een aantal simpele maatregelen de kans op inbraak beperken. Een “schriklicht” bijvoorbeeld, werkt vooral in de donkere wintermaanden goed om ongewenste bezoekers af te schrikken. De lamp met bewegingssensor werkt beter dan permanente verlichting, omdat deze de inbreker juist kan helpen om goed te zien wat hij doet. Bewoners en buurtbewoners worden eerder geattendeerd op onregelmatigheden, als het licht opeens aanspringt. Zoals bij schrikverlichting het geval is. Het trekt de aandacht van omstanders.

Simpelweg ramen dicht en deuren op slot als je weg bent en dievenklauwen installeren, maken het dieven ook moeilijk. Uit de gegevens van Interpolis blijkt namelijk dat de meeste inbraken plaatsvinden door het forceren van een raam of deur. Zorg ook dat dingen als tuinmeubilair en kliko’s geen handig opstapje vormen voor een openstaand raam op een hogere verdieping. Daarnaast zijn tijdschakelaars op verlichting, hang- en sluitwerk met het SKG keurmerk, en ook inbraakwerende strips besc­heiden maar zeer effectieve investeringen om de kans op inbraak aanzienlijk terug te dringen.

Over Interpolis en preventie
Ruim tien jaar geleden was ‘glashelder’, in de zin van duidelijke voorwaarden en begrijpelijke verzekeringen, vernieuwend in de verzekeringsbranche. Later breidde Interpolis haar aanbod uit met ‘de mannetjes van Interpolis’, die concrete hulp bieden bij schade. Twee jaar geleden riepen we Nederland op om alleen te verzekeren wat er echt toe doet, met Interpolis Verzekeringscheck® als glashelder hulpmiddel. Nu gaat Interpolis nog een stap verder door te zeggen dat verzekeren niet de enige oplossing is. Dat preventie loont. Niet alleen omdat dit de schadelast reduceert, maar vooral omdat het bedrijven helpt niet-materiële schade te voorkomen en beperken. Iets wat verzekeringsproducten of ‘de mannetjes van Interpolis’ niet kunnen.

In de online preventiewinkel op www.interpolispreventiewinkel.nl biedt Interpolis een speciaal anti-inbraakpakket aan.