Tilburg,
26
juli
2017
|
12:20
Europe/Amsterdam

Lange autorit? Zo stap je fris uit je auto

7 tips om goed voorbereid de auto in te stappen

Leestijd 4 minuten

“Sur le Pont d'Avignon, L'on y danse, l'on y danse,”

Dit liedje dringt zich meteen op in mijn hoofd als ik denk aan de lange autoritten richting Zuid-Frankrijk van vroeger. Ik ben weer 5. In de zweem van zweetlucht en koffiewalm in een druk Frans benzinestation krijgen we oranje sinas en plakkerige zoete broodjes. In de volgepakte auto staat zowel bij mijn voeteneind, als bij mijn zus een Omo waspoederton die dienst doet als grabbelbak. Elk uur mogen we er iets uitvissen om uit te pakken. Dat is voor ons een feest, en voor onze ouders de troef dat we lekker lang rustig blijven achterin de auto. Zelfs de afschrikwekkende hurktoiletten horen bij mijn goede herinneringen aan onze autoreizen van vroeger.Inmiddels heb ik zelf een gezin en zit ik zelf achter het stuur. Nu is het mijn verantwoordelijkheid die lange autorit zo aangenaam mogelijk te maken. Zodat mijn kind er ook een mooie herinnering aan over houdt. Maar vooral ook voor mijn eigen gemoedsrust. Om niet in de hitte te stranden bijvoorbeeld. Ik houd altijd met een paar dingen rekening. Ik hoop dat ze ook jou helpen voor de voorbereiding op een relaxte reis en een frisse aankomst.

Is je auto klaar voor de hitte?
De inzet van technische hulp bij autoproblemen staat in de top 3 van meest voorkomende hulpvragen in het buitenland. Dat blijkt uit gegevens van Alarmcentrale Interhelp. Het is goed als je je auto en ook je caravan vóór vertrek laat controleren. De garage controleert je auto bij een zomercheck op alle onderdelen die belangrijk zijn voor een lange rit met een hoge buitentemperatuur. Als je geen zomercheck laat doen, controleer dan in ieder geval de koelvloeistof en het oliepeil.

Ga uitgerust de auto in
Vlak voor je vakantie is de vakantiestress soms groter dan de voorpret. Als het kan, neem dan een paar dagen voor je vertrek al vrij. Minimaal 2 goede nachtrusten voor je gaat rijden is geen overbodige luxe. Bespreek als je samen rijdt van tevoren hoe vaak je wisselt en of je onderweg ergens gaat slapen. Zonder afspraken loop je het risico dat jij of die ander zich groot houdt, te zuinig is, geen hotel wil, of te snel over de reis wil doen. Het is onverantwoord om als ongeoefend bestuurder langer dan 8 uur aan een stuk te rijden, toch gebeurt het vaak in praktijk.

Reis je op zwarte zaterdag, stel je dan in op een paar uur extra reistijd
Zwarte zaterdag, ach, het hoort er voor de meesten wel een beetje bij. Op de vele buitenlandse campings is de wisseldag nou eenmaal op zaterdag. Eerder vertrekken en dichtbij je eindpunt overnachten is een optie, maar lang niet voor iedereen.Reis je op zwarte zaterdag, vertrek dan pas na 9.00 uur ’s morgens, liefst iets later zelfs. Dan rijd je achter de files aan, in plaats van recht de file in. Veel mensen vertrekken in de nacht ervoor. Het is een strategie met filegarantie. Maar als je jezelf erop instelt, valt de frustratie vaak wel mee. Zorg in ieder geval voor genoeg eten en drinken. Mocht de reistijd echt lang worden, overweeg dan alsnog om ergens te overnachten.

De autorit hoort ook bij de vakantie, neem er de tijd voor
Via de website zwarte-zaterdag.nl kan je live de verkeerssituaties in Europa volgen (ook als het geen zwarte zaterdag is). Zie je een file aankomen, dan kan je op dat moment kiezen om een provinciale omweg te nemen. Dan ben je wat langer onderweg, maar kan je wel gewoon doorrijden. En vast een beetje genieten van het mooie landschap. Nog een voordeel, je kunt meteen even ‘bijtanken’. Want de tankstations zijn een stuk rustiger en de benzine is vaak goedkoper dan op de drukke wegen.

Tolbadge versus creditcard
Mocht je op zwarte zaterdag door Frankrijk over de tolwegen rijden, dan is een tolbadge een goede investering. Terwijl de massa aansluit in de lange rijen voor de tolpoortjes, rijden de tolbadge bezitters in hun vuistje lachend langs de rijen en zo, ‘piep piep', door de tolpoort. Uit eigen ervaring weet ik ook dat als je een creditcard hebt en je reist niet op zwarte zaterdag, een creditcard net zo gemakkelijk en snel werkt. Nog een voordeel van een creditcard ten opzichte van een badge, je betaalt er geen extra geld voor. Reis je naar een ander land en wil je weten hoe het zit met de tol? Bekijk dan dit overzicht.

Laat je niet afleiden door je smartphone
Heel fijn dat je tegenwoordig ook in het buitenland kunt whatsappen en internetten met je data. Maar doe het niet achter het stuur! Een paar seconden op je telefoon kijken en je bent een voetbalveld verder. Vind je het moeilijk om van je telefoon af te blijven? Ik zet hem gewoon op stil. Elk piepje is een neiging je telefoon te pakken. Je kunt ook onze AutoModus app downloaden. Die helpt je de verleiding te weerstaan zodat je je ogen op de (buitenlandse) weg kunt houden. Als je je telefoon wilt gebruiken voor navigatie, zet de gegevens dan in je telefoon voor je gaat rijden. Daarnaast is het ook altijd slim om een ouderwetse wegenkaart in de auto te hebben liggen en niet blind op je navigatiesysteem te vertrouwen.

Toch met pech langs de kant
Ontzettend vervelend, met pech langs de kant van de weg staan. Wat je altijd moet doen, is meteen contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering of je autoverzekering. Als je bij Interpolis verzekerd bent, bel je Interhelp (+31 13 462 04 62). Zij helpen je dan verder of geven tips over wat je het beste kunt doen. Stil komen te staan kan altijd en overal gebeuren. Zorg dat je gedurende de hele reis voldoende te drinken en eten achter de hand houdt. Heb je kleine kinderen, hang dan iets voor het raam tegen de zon. Moet je de auto verlaten? Laat geen kostbaarheden of belangrijke papieren achter.

“We zijn er bijna...”
Als je net als mijn ouders zorgt voor wat vertier en afleiding voor je kinderen, dan houden ze het best lang vol. En als de sfeer in de auto goed is, kan jij ook beter op de weg letten en meer genieten van de reis. Zo kom je een stuk relaxter aan. Op Interpolis.nl hebben we nog veel meer tips voor je vakantie verzameld. Lees in deze blogserie ook het blog van collega Suzanne over beschadigde of kwijtgeraakte bagage en het blog van Marcel over hoe je je huis het beste achter kunt laten als je op reis gaat. Ik wil eigenlijk nog maar 1 ding zeggen nu. Of liever….zingen.

“Sur le Pont d'Avignon, L'on y danse, l'on y danse , sur le Pont d'Avignon, L'on y danse tous en rond!”