Leiden,
25
februari
2022
|
09:45
Europe/Amsterdam

Land- en tuinbouw aan de slag met herstel van de stormschade

Start zo snel mogelijk met de herstelwerkzaamheden, dat is wat Interpolis meegeeft aan haar klanten met schade. Het is ook precies wat veel ondernemers doen. Ze organiseren zich om elkaar te helpen bij het opruimen en herstellen. Het aantal schademeldingen van schades als gevolg van de stormen Dudley, Eunice en Franklin komt deze week uit rond de 2.700. En nog steeds melden ondernemers schade. Ruim 1.700 meldingen kwamen uit de landbouw en bijna 1.000 uit de glastuinbouw.

Het grote aantal schades vraagt meer herstelcapaciteit dan er direct beschikbaar is. Zo komen kassenbouwers uit het buitenland terug om te helpen bij de herstelwerkzaamheden in Nederland. Vertraging in het herstel van kassen beïnvloedt het kasklimaat en leidt tot meer schade aan gewassen. Daar waar mogelijk zijn in de glastuinbouw al verschillende noodwanden geplaatst. Ook wordt er hard gewerkt om kasruiten te vervangen en kassen dicht te krijgen. Waar de voorraad ruiten onvoldoende is wordt gerepareerd met noodreparatiesets en gezocht naar andere, tijdelijke en provisorische oplossingen.

Ook de landbouw werkt hard aan het opruimen en herstellen van schade
Ook in deze sector helpen mensen elkaar, de ondernemers lossen zelf veel op. Met noodwanden en dakplaten worden gebouwen dichtgemaakt tot aannemers en herstelbedrijven het vaak al wel  ingeplande herstel uitvoeren. Bijzondere situaties zijn dan bijvoorbeeld loodsen met opslag van producten die op temperatuur moeten blijven. Met dakplaten en isolatiemateriaal van de bouwmarkt wordt tijdelijk herstel uitgevoerd. 

Interpolis heeft alle 2.700 meldingen beoordeeld en toegekend aan behandelaren en schade experts  
Bij het behandelen van schades wordt geselecteerd op urgentie. Dat betekent dat nog niet alle verzekerden met schade zijn teruggebeld of bezocht. Daar heeft Interpolis komende weken nog voor nodig. Daarom doet Interpolis de oproep aan verzekerden om zelf verder te gaan met herstel en de volgende informatie te verzamelen en te bewaren:

  • Een omschrijving van de schade
  • Een overzicht van de beschadigde zaken 
  • Foto's van de beschadigde zaken
  • Een inschatting van de schadeomvang met prijsopgaves van de reparatiekosten 

Voor gewasschade en beslissingen die overleg nodig hebben, is Interpolis uiteraard direct bereikbaar.