LEIDEN,
05
december
2018
|
10:40
Europe/Amsterdam

“Kasdekken slijten door weer en wind”

Samenvatting

Technisch specialist Theo Herngreen: “Wat zwak, versleten of slecht onderhouden is, gaat het eerste kapot. Bijvoorbeeld ruiten met finten erin. Bij een storm zijn dit de eerste ruiten die sneuvelen. Het is goed om je daar als ondernemer bewust van te zijn. Onderhoud helpt om een kas minder kwetsbaar te maken."

"Langdurige wind, vocht en temperatuurschommelingen hebben invloed op een kas. Een regelmatig controlerondje door uw kas helpt om knelpunten te signaleren. Zo kunt u onderdelen herstellen voordat ze tot grotere problemen leiden. Ik deel graag praktijkvoorbeelden met u, zodat u weet waar u tijdens uw controlerondje op kunt letten."

Herkent u 1 van onderstaande punten? Laat ze herstellen!
Schakel hiervoor uw technische dienst in, of neem contact op met uw kassenbouwer, onderhoudspartij of een glastuinbouwspecialist van Interpolis.

Staan de goot-nok-goot verbindingen in de kopvakken en/of buitenkappen van het dek nog strak gespannen?

Dit voorkomt dat de nok (dekroede) verbinding loskomt en de ruiten uit het dek kunnen waaien.

 

 

 

 

Zijn de luchtramen werkelijk gesloten en staan ze goed en strak dicht? Zit er geen speling op de luchtramen waardoor ze toch eenvoudig 5 cm open staan?

Bij een storm geven rammelende en openstaande ramen spanning en ruitbreuk. Overslaande luchtraamruiten kunnen schade aan andere dekruiten veroorzaken. Controleer daarom de afstelling van de luchtramen 1 x per jaar.

 

 

 

 

 

 

Is er slijtage te zien aan de onderzijde van de dekroeden bij de gootaansluiting? Zakt de dekroede? Of is er veel ruimte tussen het dekglas en de aluminium dekroeden?

Als de oplegging van het dekglas in de gootrand en de glasroede verschillend is, dan is het dekglas niet 4-zijdig opgelegd. Hierdoor ontstaat spanning in het dekglas. De extra spanning op de dekruit kan bij wind, sneeuw of bij het dekwassen ruitbreuk of finten veroorzaken.

 

 

Zijn de dekroeden nog op de juiste maatvoering, of liggen de dekroeden verschoven in het dek?

Dit kan ontstaat als er ruiten ‘tussen gesneden zijn' die niet naar het luchtraam terugbeglaasd zijn. Of als dekroeden die gaan ‘wandelen’, opschuiven. Hierdoor kunnen makkelijker finten ontstaan. Dit maakt de ruit kwetsbaar bij een storm. 

 

 

 

 

 

 

Zijn er veel finten te zien in het kasdek?

Deze finten kunnen doorscheuren bij wind. Dit zijn zwakke plekken als het hard waait.

 

 

 

 

 

Zijn er scheurtjes in de dekroeden te zien?

De dekroede kan verder uitscheuren en heeft niet meer zijn oorspronkelijke sterkte. De dekroeden en dekruiten kunnen dan uit het dek gezogen worden, of verder scheuren. Hierdoor ontstaat ruitbreuk.