23
december
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kans op brand tijdens kerst tot 3 keer zo groot

Tilburg, 23 december - Interpolisklanten kregen de afgelopen jaren tijdens kerst maar liefst 400 tot 500 keer te maken met brand in hun woning. Dat is 2 tot 3 keer zoveel als op een normale dag. Op 1 januari ligt het aantal brandschades zelfs 10 keer hoger. 'Schades die in veel gevallen te voorkomen zijn door eenvoudige preventiemaatregelen. Dat bespaart een hoop ellende!'

Helaas blijkt dat tijdens de feestdagen vaker dan in andere maanden brand ontstaat, veroorzaakt door die dingen die de wintermaanden juist zo sfeervol maken. Zoals feestelijke kerstdecoraties, kaarsjes op tafel, zelf oliebollen bakken, vuurwerk afsteken en lekker de open haard aan.

De meest voorkomende oorzaken van brand tijdens kerst zijn:
1. Kaarsen
2. Eten/koken, o.a. vlam in de pan, ongelukken met spiritus bij gourmet en fondue
3. Kerststukjes
4. Schoorsteenbrand
5. Kortsluiting, o.a. in kerstverlichting

Op 1 januari zijn de meeste brandschades gerelateerd aan vuurwerk.

Brandschade voorkomen
Gelukkig is brandschade te voorkomen en beperken met een aantal simpele preventiemaatregelen. Zet kaarsen bijvoorbeeld niet boven een verwarming. Zet een spatscherm voor uw openhaard. Blus een vlam in de pan nooit met water. Rol een verlengsnoer helemaal uit tegen oververhitting.

Rob Coolen, directeur Interpolis, vertelt waarom Interpolis Nederland wil wijzen op het nut van preventie: "Denk aan de emotionele schade die je oploopt, als een brand onvervangbare persoonlijke bezittingen verwoest. Fotoalbums van vroeger, of erfstukken van dierbare overledenen, bijvoorbeeld. De schade aan je huis en spullen wordt door je verzekering vergoed, maar daar krijg je de familiefoto's of die bijzondere ring niet mee terug." Volgens Interpolis is verzekeren dan ook niet de enige oplossing om met risico's om te gaan. Preventie is een eenvoudige manier om schade te voorkomen en beperken.

Over Interpolis en preventie
Ruim tien jaar geleden was 'glashelder', in de zin van duidelijke voorwaarden en begrijpelijke verzekeringen, vernieuwend in de verzekeringsbranche. Dit heeft zich verder ontwikkeld tot het appèl om alleen te verzekeren wat er echt toe doet, met Interpolis Verzekeringscheck® als glashelder hulpmiddel. Ook breidden we ons aanbod uit met mannetjes, die concrete hulp bieden bij schade. Nu gaat Interpolis nog een stap verder, door te zeggen dat er naast verzekeren nog een glasheldere oplossing is: preventie. Niet alleen omdat dit de schadelast reduceert, maar vooral omdat het klanten helpt emotionele schade te voorkomen en beperken, iets wat verzekeringsproducten of mannetjes niet kunnen.

Naast preventieadviezen biedt Interpolis in de online Preventiewinkel (www.interpolispreventiewinkel.nl) verschillende handige producten om preventie makkelijk te maken, waaronder een winterpakket voor in de auto, met daarin een warme deken, noodpakket en slotontdooier. Speciaal voor de feestdagen is een brandveilig­heidpakket opgenomen, met daarin onder andere impregneermiddel voor de kerstboom en LED kerstverlichting.