20
augustus
2021
|
16:18
Europe/Amsterdam

Jonge fietsers verslingerd aan telefoon onderweg

Volgende week eindigt de zomervakantie voor de eerste regio in Nederland en gaan scholieren weer op pad. Uit onderzoek van Interpolis (uitgevoerd door Motivaction) onder 880 scholieren blijkt dat twee op de drie middelbaar scholieren nog steeds de telefoon op de fiets gebruiken. 

Sterker nog, het blijkt de norm onder scholieren. Scholieren denken dat ze goed genoeg de telefoon kunnen bedienen en tegelijkertijd goed genoeg kunnen sturen en opletten tijdens het appen of foto’s maken. Dit terwijl het tegendeel waar is.

 

Onderzoeksresultaten

·        64% van de scholieren gebruikt nog steeds telefoon op de fiets

·        Wat doen ze zoal op hun telefoon tijdens het fietsen? Top 5: Bericht lezen (47%)  of typen (35%) , foto maken (39%), muziek uitkiezen (39%)of iets opzoeken (35%)

·        Telefoongebruik op de fiets is de norm. 99% van de  scholieren denkt dat anderen ook hun telefoon gebruiken op de fiets en 80% geeft aan dat verwachten dat anderen dat ook ‘normaal’ vinden

·        80% van de scholieren vindt het eigen gebruik van de telefoon op de fiets geen probleem

·        Bijna de helft (43%) van de scholieren geeft aan veilig te kunnen fietsen en de telefoon te checken (hoge mate van zelfoverschatting)

·        1 op de 4 scholieren ervaart wel eens problemen door het gebruik van de telefoon (bijvoorbeeld niet toekomen aan huiswerk of heel onrustig voelen als de telefoon niet in de buurt is)

Interpolis, onderdeel van coöperatieve verzekeraar Achmea, zet zich in om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Yvette Melis, verantwoordelijk voor mobiliteitsoplossingen: ‘Naast het app-verbod en handhaving weten we uit onderzoek dat het apps kunnen helpen om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Daarom ontwikkelden we de gratis app PhoNo. Een gratis app die scholieren helpt ongestoord te fietsen.

 Scholier van nu is de bestuurder van de toekomst

Uit eerder onderzoek blijkt dat bij 68% van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt. En telefoons kunnen je makkelijk afleiden, zeker als je ook (een van) je handen gebruikt om een berichtje te lezen, te typen of een foto te maken. Als je je telefoon gebruikt fiets je langzamer, kijk je slechter en let je minder goed op andere verkeersgebruikers, vervolgt Yvette Melis. “Dat zo veel jongeren hun telefoon gebruiken op de fiets, baart ons zorgen. Ik hoop dat we bij deze scholieren al een gedragsverandering kunnen realiseren voordat ze in de auto stappen. Want zij stappen over enkele jaren ook in de auto. Jonge automobilisten hebben al gauw zes keer meer kans op een ongeluk. Dat wordt niet beter als ze gewend zijn om hun mobieltje te gebruiken tijdens het rijden.”

 Mobielgebruik voorkomen

Het blijkt voor veel mensen niet makkelijk om de telefoon te mijden terwijl ze in de auto zitten of op straat fietsen. Om dit toch te voorkomen is er een aantal dingen die je kunt doen, zegt Melis. “Bekijk vooraf hoe je wil fietsen, stel de navigatie al in en zet het geluid hard. Wil je toch iets opzoeken of een berichtje sturen, stop dan even op een veilige plek langs de weg. En gebruik de PhoNo-app, die helpt om telefoongebruik te vermijden.