ISDN verdwijnt, is uw alarmering klaar voor de toekomst?
Volgend jaar verdwijnt de ISDN. Als alternatief wordt bellen en alarmeren via glasvezel internet, VoIP, aangeboden. Overal mogelijk, zolang er maar een internetverbinding is. En daar ligt precies het gevaar.
Door onderhoudswerkzaamheden, overbelasting of storingen is een internetverbinding nooit 100% betrouwbaar. Andere processen die ook via internet gaan, kunnen vertraging opleveren. Lastig als u wilt internetten of bellen, maar op die momenten worden alarmen ook niet doorgestuurd.
Kies voor optimale zekerheid
Er zijn verschillende mogelijkheden om de kans op het ‘niet ontvangen’ van een alarm te verkleinen. Bijvoorbeeld:
-
Geef uw alarm een aparte verbinding, los van internet.
U verkleint hiermee ook het risico van cyber aanvallen. Dit kan (nog) via een analoge lijn, maar ook via de satelliet. Onze partner PinC Agro test hun satellietalarmering momenteel in de glastuinbouw, zij delen hun ervaringen binnenkort. -
Zorg altijd voor een dubbele verbinding.
Een alarmmelder met 1 lijn waarover het alarm uitbelt, is kwetsbaar. Kies daarom altijd voor de tweede lijn, bijvoorbeeld over gsm. Dit geeft meer zekerheid. -
Laat uw internet lijn bewaken door een Particuliere Alarmcentrale.
Zij testen of de lijn beschikbaar is om het alarm uit te laten gaan. Zorg dat dit elke 3 minuten getest wordt. Eén keer per dag is onvoldoende. -
Test uw alarmen
Ons advies: test elke week het alarm van een andere alarmgever. Zorg dat u zo de complete alarmlus ongeveer 1 keer per maand test. Test niet alleen de installatie die meestal alarm geeft, dit is geen garantie dat de rest van de alarminstallatie ook werkt.
Dit zijn maar een aantal voorbeelden, laat u goed adviseren door uw installateur over de beste mogelijkheid voor uw bedrijf. U kunt ook contact opnemen met 1 van onze glastuinbouw-specialisten.
Belangrijkste advies: Begin op tijd!
Met het uitfaseren van de ISDN ontstaat er nog meer drukte bij installateurs. Wacht daarom niet tot het laatste moment met overstappen.