Tilburg,
01
januari
1970
|
23:24
Europe/Amsterdam

INTERPOLIS ONDERZOEK TOONT AAN: EENVOUDIGE AANPASSINGEN VOORKOMEN BURN-OUT KLACHTEN MILLENNIALS

Overbodige apps verwijderen en warm douchen voor slapengaan reduceren stress
 
Relatief kleine aanpassingen kunnen zorgen voor een vermindering van burn-out gerelateerde klachten met betrekking tot slaap en stress. Zo zorgen het verwijderen van overbodige apps van de smartphone, en warm douchen voor het slapengaan, voor een uitgeruster gevoel en een vermindering van de mate waarin stress wordt ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis naar burn-out gerelateerde klachten onder millennials. Eén op de vier millennials ervaart dusdanig ernstige mentale klachten dat zij daardoor in hun dagelijks leven worden belemmerd. Begin vorig jaar was dit nog één op de vijf.

Interpolis onderzoekt sinds 2018 hoe het aantal millennials met burn-out klachten kan worden teruggedrongen. Het afgelopen jaar ontwikkelde de verzekeraar verschillende initiatieven en experimenten om meer zicht te krijgen op de effecten van het gebruik van de smartphone, en de rol van slaap. Interpolis rapporteert nu de eerste uitkomsten van deze experimenten. Doel is om in 2020 te komen tot 20% minder burn-out gerelateerde klachten onder millennials. 

Top-5 Interpolis Digital Detox Challenge
Het nastreven van ‘het perfecte plaatje’ lijkt de belangrijkste oorzaak van burn-out klachten. De smartphone speelt daarbinnen een belangrijke rol. Tijdens de Digital Detox ontvangen deelnemers gedurende 7 dagen opdrachten om anders met hun mobiele telefoon om te gaan. Van de verschillende maatregelen die de deelnemers voor het eerst uitvoeren, is onderstaande top-5 het meest effectief.
 
1.     Overbodige apps verwijderen van je smartphone. Dit zorgt voor minder afleiding, en geeft direct het gevoel dat je goed bezig bent. Dit blijkt effectief voor 81% van de deelnemers;
2.     Een smartphoneloze avond en/of date. Dit is effectief voor 79% van de deelnemers;
3.     Onderweg geen smartphone gebruiken. Dit is effectief voor 68% van de deelnemers;
4.     Alle berichtgeving op de smartphone uitzetten. Dit is effectief voor 66% van de deelnemers;
5.     Eén uur voor slapengaan én na opstaan de smartphone in vliegtuigmodus zetten. Dit is effectief voor 66% van de deelnemers.
 
Top-5 Interpolis Slaap Challenge
Het nastreven van ‘het perfecte plaatje’ veroorzaakt stress en slaapproblemen. Tijdens de Slaap Challenge krijgen deelnemers gedurende 7 dagen opdrachten die de kwaliteit van slaap moeten bevorderen.Van de verschillende maatregelen die de deelnemers voor het eerst uitvoeren, is onderstaande top-5 het meest effectief.
 
1.     ’s Avonds geen drankjes nuttigen met suiker, alcohol, of cafeïne. Dit verbetert voor 71% van de deelnemers hun slaap.
2.     Maximaal 1 uur voor het slapen warm douchen of in bad gaan. Dit verbetert voor 67% van de deelnemers hun slaap.
3.     Eén uur voor het slapen gaan niet meer op schermen kijken (smartphone, tablet, TV, laptop). Dit verbetert voor 67% van de deelnemers hun slaap.
4.     Zorgen voor opgeruimde kamers, wat een gevoel van onrust vermindert. Dit is effectief voor 67% van de deelnemers.
5.     Niet meer snoozen bij het zetten van de wekker. Dit is effectief voor 67% van de deelnemers.

Overige resultaten experimenten
De Digital Detox Challenge maakt millennials bewust van het effect van minder smartphonegebruik.Voor start van de Detox geeft 65% van de respondenten aan dat de smartphone een ‘(zeer) grote rol’ speelt in hun leven. Na de Detox is dit 23%. Ook geeft 15% van de deelnemers vooraf aan (zeer) gestresst te zijn als gevolg van hun smartphone. Na afloop geldt dit nog voor slechts 7%. Deelnemers aan de Digital Detox Challenge zijn van plan de tips die effect hadden, blijvend toe te passen. Zo geeft 96% aan apps te verwijderen die niet of nauwelijks worden gebruikt. Wil 93% een telefoonloze date/avond erin te houden. En wil zelfs 58% van de millennials de smartphone vaker slechts voor de helft opladen.
 
Ongeveer de helft van de deelnemers aan de Slaap Challenge geeft aan na de opdrachten meer uitgerust te ontwaken (47%). Het aantal respondenten dat vooraf aangeeft ‘(zeer) vermoeid’ te zijn, daalt na de Challenge sterk van 42% naar 19%.
Deelnemers aan de Slaap Challenge zijn van plan de tips die effect hadden, blijvend toe te passen. Zo geeft 99% aan opgeruimde kamers te willen houden, 95% een to do lijstje te blijven gebruiken om piekeren te voorkomen, en wil 93% niet (meer) snoozen in de ochtend.
 
Aan het validatieonderzoek van de experimenten dat Ipsos/GfK uitvoerde namens Interpolis, namen ruim 2500 millennials deel. Inmiddels hebben 10.000 millennials deelgenomen aan een van de challenges.
 
Meerjarig programma rondom burn-out klachten
Interpolis vraagt sinds maart vorig jaar meer aandacht voor de problematiek van burn-out klachten onder millennials. Chantal Vergouw, directievoorzitter Interpolis: “Hoognodig, omdat het aantal millennials met burn-out klachten verder stijgt. We blijven dan ook zoeken naar oplossingen die het tij keren, én maken werkende oplossingen nu beschikbaar voor iedereen.” Naast de emotionele gevolgen voor alle betrokkenen, zijn ook de financiële gevolgen groot. TNO becijferde in 2016 dat werknemers per jaar 7 miljoen dagen verzuimen door werkstress. Dit kostte werkgevers destijds ruim 2 miljard euro.
 
De komende periode ontwikkelt Interpolis nieuwe initiatieven en experimenten met betrekking tot het onderwerp financiën, en de relatie tussen het ontbreken van financieel overzicht en gevoelens van stress. Ook kijkt het naar een jongere doelgroep (jongeren vanaf 12 jaar) en hun directe omgeving om te leren wat zij onder stress verstaan, en hoe zij hiermee omgaan. Dit gebruikt de verzekeraar bij het ontwikkelen van interventies die jongeren helpen op latere leeftijd (wat nu de millennials zijn) te behoeden voor burn-out gerelateerde klachten.