12
april
2005
|
00:00
Europe/Amsterdam

Interpolis-medewerkers massaal naar elektronische stembus

Tilburg, 12 april 2005 - 

Tilburg, 12 april 2005 - De opkomst bij politieke verkiezingen daalt. Bij de OR-verkiezingen van Interpolis is de opkomst juist opmerkelijk hoog! Maar liefst tachtig procent van de 5.400 kiesgerechtigde medewerkers bracht afgelopen week zijn stem uit. Dat is tien procent meer dan in 2002. De verzekeraar had het zijn medewerkers ook wel erg gemakkelijk gemaakt door ze elektronisch te laten stemmen. Vanaf iedere werkplek, op kantoor of thuis, kon via de pc worden gestemd.

Interpolis koos afgelopen week negen nieuwe deel-ondernemingsraden en één centrale ondernemingsraad. Dat ging deze keer digitaal. Dinsdag 12 april om 13.00 uur sloot het elektronisch stemhokje en kwam met één druk op de knop de uitslag tevoorschijn.

OR-secretaris Koos Korst is blij met de hoge opkomst. “Ik hoor van collega’s bij andere grote organisaties hoe moeilijk het is medewerkers warm te krijgen voor OR-verkiezingen. Zeker als er - zoals bij ons - tientallen vestigingen verspreid over het land zijn. Ook in het verleden was bij ons de opkomst goed. Onze medewerkers zijn sterk betrokken bij de organisatie. Het elektronische gemak draagt zeker bij aan de extra hoge opkomst.”

De verkiezingsapplicatie maakt gebruik van webtechnologie, waardoor medewerkers via intranet konden stemmen. De applicatie is volledig in eigen huis ontwikkeld. Om de privacy te waarborgen, zijn diverse maatregelen getroffen. Om te voorkomen dat medewerkers onder andermans naam zouden stemmen, kon alleen toegang tot ‘het stemhokje’ worden verkregen via het eigen, persoonlijke wachtwoord. Was er eenmaal gestemd, dan kon met het betreffende wachtwoord niet nog een stem worden uitgebracht. Bovendien wordt door het systeem alleen geregistreerd of iemand gestemd heeft, maar niet op wie. Zo wordt ook het stemgeheim gerespecteerd.

.