Nieuwe technieken voor hooibroeicontrole
Is het einde in zicht voor hooibroeicontrole met de thermometer aan de lange sonde?
Interpolis en de hooibroeicontrole, ze horen bij elkaar, want goede preventie kan brand voorkomen. Jaarlijks bezoeken de hooibroeicontroleurs van Interpolis zo’n 3.600 boerderijen. Soms zelfs meerdere keren bij een vermoeden van broei. En altijd gewapend met de bekende peilstok. De hooibroeicontrole gaat al vele jaren op dezelfde manier en dat terwijl de detectiemogelijkheden in hoog tempo vernieuwen en verbeteren.
Welke technieken zijn geschikt voor hooibroeicontrole ?
Interpolis deed in 2016 verkennend onderzoek naar nieuwe technieken. Variërend van vochtmeting tot gasmeting, de inzet van een warmtebeeldcamera en sensoren. In 2017 maakten we de stap om de sensortechniek met 2 partijen in de praktijk te toetsen bij klanten. Met resultaat, want de diensten van Het Internethuis en Haytech zijn nu voor elke boer beschikbaar.
Is het einde in zicht voor hooibroeicontrole met de thermometer aan de lange sonde?
“Zover is het nog niet, we blijven boeren bezoeken voor een hooibroeicontrole en ze mogen ons bellen bij twijfel”, vertelt sectormanager John de Hoon van Interpolis. “Feit is dat de sensoren voor een bepaalde groep boeren zeker interessant is. Je kunt namelijk vol continu de ontwikkeling van warmte in het hooi monitoren en dus ook de ontwikkeling van de hooikwaliteit. Bij hoog oplopende temperaturen, kan de boer zelf zijn (brand)risico managen, bijvoorbeeld door een baal apart te houden en te verpakken in plasticfolie. In de praktijktoets zagen we dat bij stevige broei (zo’n 80 graden) de kennis en ervaring van een hooibroeicontroleur nog steeds heel welkom is.”