15
oktober
2021
|
15:59
Europe/Amsterdam

Hier is het risico op fietsdiefstal het grootst

Nu mensen na de lockdowns en de zomervakantie weer naar werk gaan en het nieuwe studiejaar begonnen is, slaan dieven weer vaker toe. Vooral de grote steden en gemeenten aan de Duitse grens zijn populair bij dieven van fietsen en snor- en bromfietsen. Wij vertellen in welke buurten het risico op diefstal het hoogst is, en wat je kunt doen om de kans dat jouw fiets gestolen wordt, te verkleinen.

In de eerste acht maanden van het jaar zijn alweer ruim 44.000 fietsdiefstallen (inclusief snor- en bromfietsen) via aangiftes geregistreerd. Dat is ongeveer 10% minder dan vorig jaar, vooral veroorzaakt door lagere aantallen in januari en februari, mogelijk door een effect van de coronalockdown. Nog steeds worden wekelijks ongeveer 1300 tweewielers buitgemaakt. Vooral vlak na de zomer worden veel fietsen meegenomen, als het studiejaar begonnen is en mensen weer naar hun werk gaan, blijkt uit ons onderzoek.

 Randstad
Ook middelgrote steden aan de Duitse grens (zoals Groningen, Enschede, Arnhem, Venray en Venlo) blijken populair bij fietsendieven, waarschijnlijk omdat dieven de fietsen en snor-en bromfietsen in grote partijen naar het buitenland transporteren. Dit gebeurt ook bij autodiefstallen.

 Als we kijken naar het aantal inwoners in de grootste gemeenten worden in Enschede, Maastricht en Leiden opvallend veel fietsen gestolen en in Apeldoorn, Almere en Haarlemmermeer opvallend weinig.

Risico per buurt

Interpolis heeft op basis van een eigen algoritme, demografische gegevens en openbare data het risico op fietsdiefstallen per buurt berekend voor de komende maand. In 15 buurten loop je het meeste risico op diefstal van fiets, snorfiets en bromfiets; Interpolis verwacht hier meer dan 20 diefstallen in de komende maand. In 135 buurten is het risico ook erg hoog en worden er 10 fietsdiefstallen komende maand verwacht. 

Treinstations

Wat ervoor zorgt dat het risico op fietsdiefstal in een buurt toeneemt? De mate van stedelijkheid, het aantal inwoners, de hoeveelheid kleine huishoudens en het aantal fietsdiefstallen in het verleden. Stadscentra en buurten met een treinstation zijn vaak vertegenwoordigd in de gebieden met veel fietsdiefstallen. Check onderstaande lijst voor de buurten met het hoogste risico op diefstal van je fiets, bromfiets of snorfiets.

 Vind alle buurten en zie de preventietips van Interpolis

Via deze link zie je alle 150 Nederlandse buurten met een hoog of zeer hoog risico op fietsdiefstal.

Wil je het  fietsendieven moeilijker maken? Zie hier wat je kunt doen.

Bij Interpolis voorspellen we ook het risico op autodiefstallen in je buurt. Check daarvoor onze AutodiefstalBarometer.