LEIDEN,
05
december
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Harm Aerts: “Aandacht voor alle hoeken en gaten in je kas ”

“Ramen met finten, lekkende goten, losliggende roedes, vervuilde kasgoten. Zomaar wat oorzaken van het ontstaan van zwakke plekken in je kas. Helaas leiden deze zwakke plekken maar al te vaak tot schade of stilstand van een bedrijf. Ik kom het regelmatig tegen op de bedrijven die ik bezoek. Als voormalig komkommerteler weet ik als geen ander voor welke keuzes ondernemers staan. Onderhoud krijgt niet altijd de grootste prioriteit. Maar kies je voor onderhoud of kies je voor schade/stilstand?”

Lees het blog van Harm Aerts, schade-expert glastuinbouw en techniek bij Interpolis.

Een schade begint altijd bij de zwakste schakel
Ik kom dagelijks bij ondernemers over de vloer. Elke ondernemer wil dat zijn bedrijf soepel loopt, dat er geen verstoringen ontstaan en dat hij zijn klanten zijn producten kan leveren. Volgens afspraak. Soms jaarrond. Geen enkele ondernemer is blij met oponthoud. Je kunt wel goed verzekerd zijn tegen schade, maar dat oponthoud voorkom je daarmee niet. 

Aandacht voor alle hoeken en gaten in je kas, dat helpt!
Een raam met een fint is kwetsbaar. Grote kans dat die er als eerste uitvliegt als het hard waait. Ook losliggende strippen op het dek, lekkende goten, versleten goten en roedes, veel onkruid en rommel in de goot zorgen ervoor dat er eerder schade ontstaat. Niet iedere ondernemer staat daarbij stil. Kassen worden gebouwd voor 15 tot 20 jaar. Ik zie nu dat veel kassen al langer staan. Het is logisch dat er slijtage optreedt door weer en wind en door het gebruik van de kas. Daar moet je wel rekening mee houden. In de magere jaren was er geen geld voor onderhoud. Ondernemers moeten over elke euro die ze uitgeven goed nadenken. Water geven moet, kunstmest ook. En onderhoud? Onderhoud uitvoeren niet? Nu het weer wat beter gaat zie ik dat er meer aandacht voor is. Ik raad ondernemers aan om tijd te besteden aan goed onderhoud van hun kas en installaties. De keuze is eenvoudig: kies je voor onderhoud of kies je voor schade?

Loop eens een rondje door je kas
Kijk goed om je heen. Zie je goten die lekken, kapotte ramen, liggen er strips los op het dek, moeten de goten worden geveegd? Zijn tijdelijke oplossingen, zoals reparatieroeden, vervangen door permanente oplossingen? Ik zie steeds meer ondernemers die dit in hun pad-registratie opnemen en een actielijst maken en bijhouden. Zo simpel kan het zijn.

Voor een ondernemer is het ’t beste als hij mij niet ziet
Want als je mij ziet als schade-expert van Interpolis heb je helaas toch schade gehad. Maar als ik wél bij je kom, zorg ik samen met mijn collega’s dat je zo snel mogelijk weer in bedrijf bent.

Harm Aerts, Schade-expert glastuinbouw en techniek

Waar moet je als ondernemer op letten?