Leiden,
19
september
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

GPS-systemen in trek bij dieven

Samenvatting

Vanuit Zeeland en West-Brabant komen meldingen van gestolen GPS-systemen bij agrarisch ondernemers.Het gaat om nieuwe GPS-systemen, wat er op wijst dat deze dieven zich goed voorbereiden. Wij geven u graag tips om diefstal tegen te gaan.

 

Diefstal

GPS-systemen in trek bij dieven

Vanuit Zeeland en West-Brabant komen meldingen van gestolen GPS-systemen bij agrarisch ondernemers. Diefstal zien we vaker toenemen als de dagen donker worden. Dieven hebben dan meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan. Dat niet de gehele machine wordt gestolen, maar alleen de GPS-module, is opvallend.

Duur en vervelend
Het gaat om nieuwe GPS-systemen, wat er op wijst dat deze dieven zich goed voorbereiden. Een GPS module kost een ondernemer zo’n 15.000 euro per stuk. Na het stelen van de GPS-systemen bij agrarisch ondernemers kan belangrijke data niet meer verzameld worden. Steeds meer ondernemers gebruiken de GPS gegevens in hun programma voor grondbewerking, plant- en zaaiwerk en gewasbescherming. Het niet kunnen verzamelen van data is bedrijfsschade.

Wat kan je doen tegen diefstal?
Helemaal voorkomen lukt helaas niet. Maar je kunt het dieven wel extra moeilijk maken om bij je spullen te komen en deze mee te nemen:

  • Beveilig uw eigendommen erfbeveiliging.

  • Zet uw werktuigen in een afgesloten ruimte of op een afgesloten terrein.

  • Gebruikt u de tractor niet, neem dan de contactsleutel eruit en bewaar de sleutels op een veilige plek. Zet hydraulische machines in ‘ruststand’.

  • Bewaar de GPS modules of andere waardevolle zaken die u niet gebruikt op een goed afgesloten plaats.

  • Plaats een Track&Trace module met een bewegingsmelder op uw werktuigen. U krijgt dan alarm als er beweging is aan of met het voertuig.

Vergroot de kans op ontdekking ‘op heterdaad’

  • Installeer een inbraakalarmsysteem. Vaak werkt een inbraakalarm ook preventief. Kies wel voor een inbraakalarmsysteem van een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Zij weten in welke beveiligingsklasse u uw bedrijf moet beveiligen en bieden kwaliteit en maatwerk.
  • Installeer schijnwerpers met bewegingsmelders. Licht schrikt dieven af. Houd daarom ook bomen en struiken op uw terrein laag. Een onbelemmerd zicht op uw pand vanaf de openbare weg vergroot de kans op snelle ontdekking van een inbraak.

Hebt u nog vragen over dit onderwerp?
Lees hier verder of neem contact op met uw verzekeringsadviseur.