Leiden,
08
februari
2019
|
17:06
Europe/Amsterdam

De Oscars van het tulpenvak - genomineerden Interpolis Tulpenprijs zijn er klaar voor!

In de proeftuin in Zwaagdijk staan vanaf deze week de tien genomineerde broeitulpen voor de Interpolis Tulpenprijs. Niek Boon, bestuurslid van de Vaktentoonstelling en organisator van de tulpenprijs: “Het wordt spannend want we kunnen nu al zien dat de kwaliteit van alle genomineerde tulpen erg hoog is. Dit jaar broeien we alle bollen in het water, de bol is hierdoor heel goed zichtbaar en we kunnen nog beter vergelijken”.

Melissa van de Kam van Interpolis: “Fijn dat de Vaktentoonstelling hier zo bovenop zit. Het vraagt nog steeds erg veel tijd, kennis en investeringen om te komen tot een nieuwe cultivar van topkwaliteit. De telers moeten daarbij rekening houden met wisselende weersomstandigheden, behoud van de bodemkwaliteit en veiligheid voor bedrijf en personeel. De genomineerden voor de Tulpen Top 10 zijn stuk voor stuk het resultaat van de kennis en passie van de telers. Interpolis ondersteunt deze prijs voor de vijfde keer en is trots op de tulpensector én op de 10 genomineerden”.

Interpolis Tulpen Top 10
De Interpolis Tulpen Top 10 bestaat uit geregistreerde rassen met een teeltoppervlakte tussen 0,5 en 5 hectare. Proeftuin Zwaagdijk broeit de tulpen op, waarbij de jury de tulpen in verschillende stadia van het broeiproces beoordeelt. De 10 genomineerden voor de Interpolis Tulpenprijs 2019 zijn: Bright Sun van Smal Bloembollen, Titan en Carpe Diem van J.A. Borst Bloembollen, Dutch Mountain van Lybo Tulpenveredeling, Epic van Gebr. Klaver Zandwerven, Heavy Duty van Mellflower, Lobke van Kwekersvereniging Prominent, Ms. Li van Westfriesland Tulpen BV, San Martin van Vertuco BV en Universum van Marax.

Uitreiking Interpolis Tulpenprijs 15 februari in Zwaagdijk
Een onafhankelijke jury, bestaande uit een tulpenkweker, broeier, exporteur en teeltadviseur beoordeelt de cultivars. Zij bepalen wie de nummer 1 wordt en dus uitgebreid in het zonnetje wordt gezet. De winnaar wordt tijdens de Vaktentoonstelling op vrijdagavond 15 februari bekend gemaakt.